DOBROTY: Jablečný štrúdl z pivního těsta

Křehké těsto s jemnou pivní vůní, uvnitř šťavnatá jablka s ořechy, skořicí a vanilkou. Tenhle štrúdl je přesně ten typ dezertu, který provoní celý byt a zmizí dřív, než stihne vychladnout.
Do mísy dejte 150 gramů hladké mouky a přidejte špetku soli. Vmíchejte zhruba 60 gramů změklého másla a prsty ho zapracujte tak, aby vznikla jemná drobenka. Poté postupně přilévejte 8 až 10 lžic světlého piva a vypracujte hladké, pružné těsto. Zabalte ho do fólie nebo přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut odpočívat.
Mezitím si připravte náplň. Oloupejte přibližně tři čtvrtě až jeden kilogram jablek, nastrouhejte je nahrubo a ihned pokapejte šťávou z půlky citronu, aby nezhnědla. Přidejte jeden a půl sáčku vanilkového cukru, půl lžičky mleté skořice, špetku muškátového oříšku a hrst nasekaných vlašských ořechů. Vše promíchejte a nechte chvíli odležet.
Odpočaté těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na tenký obdélník. Povrch potřete rozpuštěným máslem a lehce posypte strouhankou, která nasaje přebytečnou šťávu z jablek. Rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň a těsto opatrně zarolujte. Konce přimáčkněte nebo zastrčte pod štrúdl, aby držely tvar.
Záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem, znovu je potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 35 minut, dokud nezezlátnou a nezískají křehkou, máslovou kůrku.
Po upečení je potřete ještě trochou másla, nechte chvíli vychladnout a nakonec posypte moučkovým cukrem.
Podávejte samotné, s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s lžící zakysané smetany.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku