DOBROTY: Jihočeská kulajda s vařeným vejcem

U nás doma se jí říkalo kudlanky, a když se vařila, měla vždy dvě verze. Právě tu s houbami i bez nich.
V hrnci rozpusťte dvě lžíce másla a jednu lžíci oleje. Celé dno hrnce musí být pokryté tukem. Přisypte 4 lžíce hladké mouky a míchejte, dokud směs nechytne lehce hnědou barvu. Nyní přilejte 1,5 – 2 litry vývaru. Metličkou vše rozšlehejte.
Nyní je čas přidat brambory, oškrábané a nakrájené na malé kousky. Přibližně 5 kusů brambor. Pokud si chcete pochutnat na variantě s houbami, nyní je jejich čas. Pokud máte čerstvé, přidejte jednu hrst. Nezapomeňte na bobkový list, nové koření a drcený kmín. Vše společně vařte do změknutí brambor.
Mezitím si uvařte 4 vejce natvrdo.
Až budou brambory měkké, vyndejte bobkový list a nové koření. Přilejte kelímek opravdu tučné smetany (jinak by se polévka mohla srazit). Přidejte nasekaný kopr, sůl a pepř. Promíchejte. Přidejte 2 lžíce cukru a 3 lžíce octa.
Nakonec dejte vejce. Uvařená, oloupaná a pokrájená na kousky. Jedno syrové vejce pak ještě rozklepnu přímo do polévky a vidličkou zašlehám.
Diskuse k článku