DOBROTY: Jihočeská kulajda s vařeným vejcem - Jižní Čechy Teď!
17. 10. 2021 10:27

DOBROTY: Jihočeská kulajda s vařeným vejcem

Polévka, která je na tom stejně jako koprová omáčka. Kulajdu buď milujete nebo ji prostě nepozřete. Kulajda je takovým symbolem jihočeské kuchyně a bez hub to prý není kulajda. My ji ovšem děláme právě bez nich.

DOBROTY: Jihočeská kulajda s vařeným vejcem - Jižní Čechy Teď!

U nás doma se jí říkalo kudlanky, a když se vařila, měla vždy dvě verze. Právě tu s houbami i bez nich.

V hrnci rozpusťte dvě lžíce másla a jednu lžíci oleje. Celé dno hrnce musí být pokryté tukem. Přisypte 4 lžíce hladké mouky a míchejte, dokud směs nechytne lehce hnědou barvu. Nyní přilejte 1,5 – 2 litry vývaru. Metličkou vše rozšlehejte.

Nyní je čas přidat brambory, oškrábané a nakrájené na malé kousky. Přibližně 5 kusů brambor. Pokud si chcete pochutnat na variantě s houbami, nyní je jejich čas. Pokud máte čerstvé, přidejte jednu hrst. Nezapomeňte na bobkový list, nové koření a drcený kmín. Vše společně vařte do změknutí brambor.

Mezitím si uvařte 4 vejce natvrdo.

Až budou brambory měkké, vyndejte bobkový list a nové koření. Přilejte kelímek opravdu tučné smetany (jinak by se polévka mohla srazit). Přidejte nasekaný kopr, sůl a pepř. Promíchejte. Přidejte 2 lžíce cukru a 3 lžíce octa.

Nakonec dejte vejce. Uvařená, oloupaná a pokrájená na kousky. Jedno syrové vejce pak ještě rozklepnu přímo do polévky a vidličkou zašlehám.

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.