DOBROTY: Krémová hrachová polévka s krutony

Hrachová polévka je sázka na jistotu – jednoduchá, výživná a dokonale zahřeje. V kombinaci s krutony vytváří skvělé jídlo na chladné večery i lehký oběd. Stačí pár základních surovin a během chvíle máte na stole vydatnou polévku.
Na čtyři porce budete potřebovat asi 500 g mraženého hrášku, jednu středně velkou cibuli, dva stroužky česneku a lžíci másla nebo oleje.
K tomu ještě přibližně litr zeleninového vývaru, sůl, pepř a pro svěží chuť pár lístků čerstvé máty nebo trochu nasekané petrželky.
Pokud chcete polévku jemnější, připravte si navíc asi 100 ml smetany ke šlehání.
Polévku začněte tak, že na rozehřátém másle nebo oleji necháte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nasekaný česnek, vsypte hrášek a zalijte vývarem. Vařte jen 10 minut. Poté rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem a bylinkami a nakonec můžete přilít i trochu smetany.
Krutony připravíte jednoduše: tři krajíce staršího chleba nebo bagety nakrájejte na kostičky, smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, špetkou soli a sušenými bylinkami a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova.
Horkou polévku pak podávejte posypanou krutony.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku