DOBROTY: Křupavý jogurtový chleba

Do 240 g vody rozdrobte 10 gramů droždí. Nechte 20 minut odpočívat.
Přidejte 350 g chlebové pšeničné mouky a 150 gramů hladké špaldové mouky. Dále 100 gramů bílého jogurtu, 2 čajové lžičky soli, 1 lžičku medu a 2 polévkové lžíce balzamikového octa.
Ručně nebo pomocí robota hněte těsto. Hotové těsto nechte minimálně hodinu kynout.
Připravte si nádobu s víkem, ve které budete péct chleba v troubě. Mně postačil kulatý nerezový hrnec s pokličkou. Nádobu vymažte olejem a vysypte moukou. Dejte stranou.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, jemně prohněťte a vytvarujte pochnik. Dejte ho do připravené nádoby, lehce poprašte moukou a na několika místech nařízněte ostrým nožem. Přiklopte víkem a vložte do studené trouby na nejnižší příčku.
Troubu zahřejte na 240 °C. Pečte hodinu. Po hodině sundejte víko a pečte dalších 5 minut. Opatrně vyjměte bochník, přendejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku