DOBROTY: Křupavý jogurtový chleba - Jižní Čechy Teď!
DOBROTY: Křupavý jogurtový chleba - Jižní Čechy Teď!
DOBROTY: Křupavý jogurtový chleba - Jižní Čechy Teď!
6. 6. 2023 10:17

DOBROTY: Křupavý jogurtový chleba

Ještě teplý chleba s křupanou kůrkou, kdo by odolal? Zkuste si ho upéct doma v troubě.

Do 240 g vody rozdrobte 10 gramů droždí. Nechte 20 minut odpočívat.

Přidejte 350 g chlebové pšeničné mouky a 150 gramů hladké špaldové mouky. Dále 100 gramů bílého jogurtu, 2 čajové lžičky soli, 1 lžičku medu a 2 polévkové lžíce balzamikového octa.

Ručně nebo pomocí robota hněte těsto. Hotové těsto nechte minimálně hodinu kynout.

Připravte si nádobu s víkem, ve které budete péct chleba v troubě. Mně postačil kulatý nerezový hrnec s pokličkou. Nádobu vymažte olejem a vysypte moukou. Dejte stranou.

Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, jemně prohněťte a vytvarujte pochnik. Dejte ho do připravené nádoby, lehce poprašte moukou a na několika místech nařízněte ostrým nožem. Přiklopte víkem a vložte do studené trouby na nejnižší příčku.

Troubu zahřejte na 240 °C. Pečte hodinu.  Po hodině sundejte víko a pečte dalších 5 minut. Opatrně vyjměte bochník, přendejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout.

Dobrou chuť!

 

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.