DOBROTY: Kynuté jablečné šneky s kardamomem

Nejprve si připravte těsto.
Do 250 ml vlažného mléka rozdrobte 25 g droždí, promíchejte, aby se rozpustilo.
V míse společně utřete 45 g krupicového cukru, 75 g másla špetku soli a nastrouhanou kůru z půlky citronu. Přidejte směs z mléka a droždí a postupně pak 400 g hladké mouky. Zpracujte těsto a zakryté utěrkou nechte hodinu kynout.
Než nakyne, připravte si jablka. Budete jich potřebovat 500 g, oloupaných, zbavených jádřince a nakrájených na malé kostičky.
Na pánvičce si rozpalte 60 g másla, přidejte jablka a poduste. Zasypejte 2 lžícemi krupicového cukru, 2 lžičkami skořice, přidejte špetku kardamomu a badyánu. Promíchejte a odstavte.
Z vykynutého těsta vyválejte plát, a ten posypejte strouhankou. Po celé délce rozprostřete náplň a zatočte. Nakrájejte kolečka, dejte na plech vyložený pečicím papírem a šneky ještě nechte půl hodiny dokynout. Pak potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 15 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku