DOBROTY: Likérové řezy špička



Abyste měli řezy dokonalé, připravte si včas pařížskou šlehačku a nezapomeňte na sdrdíčkové pipety, kdo kterých natáhnete vaječný koňak. Ten si na svůj kousek hosté těstě před koznumací nalijí.
Těsto
Na těsto potřebujeme 5 vajec, 3 PL (polévkové lžíce) krupicového nebo moučkového cukru, 2 PL oleje, 5 PL (cca 120 g) polohrubé mouky (pro bezlepkovou dietu lze nahradit moukou Mix per dolci, 2-3 PL horké vody, 2 PL kakaa, ½ prášku do pečiva.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, žloutky s cukrem do běla, přidáme olej a vodu. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem. Vmícháme bílkový sníh.
Na plech o rozměru cca 39 x 29 cm vložíme pečicí papír a těsto upečeme při 180 °C zhruba 10 až 12 minut.
Krém
700 ml mléka, 3 vanilkové pudinkx, 200 ml vaječného koňaku, 250 g másla, 3 PL moučkového cukru a 2 PL rumu. Z mléka uvaříme puding a do ještě horkého přidáme po troškách vaječný koňak a rum. Přikryjeme fólií a necháme zchladnout při pokojové teplotě.
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a přidáme zchladlý prošlehaný pudink.
Pařížská šlehačka (příprava den předem)
500 ml šlehačky (autorka oporučuje 35%), 200 g hořké čokolády (52% a více), 16 g kakaa.
Vše smícháme, pomalu vaříme, dokud se čokoláda a kakao nerozpustí. Dáme zchladnout (například do mísy s ledem), přikryjeme a druhý den vyšleháme.
Ganache
200 ml šlehačky, 200 g hořké čokolády (50% a více). Šlehačku zahřejeme, nalijeme na čokoládu a necháme ji rozpustit.
Na vychladlý korpus natřeme krém, pařížskou šlehačku a ganache. Nakonec ozdobíme pařížskou šlehačkou, terčíkem s nápisem špička a doladíme pipetkou naplněnou vaječným koňakem, dají se koupit v cukrářských potřebách nebo na internetu. Rozkrájíme na porce. Těsně před konzumací si dezert polijte. Je to taková malá kudrlinka na závěr.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku