DOBROTY: Luštěninová polévka s cizrnou, fazolemi a rajčaty

Hledáte recept na polévku, která zasytí, zahřeje a navíc bude plná rostlinných bílkovin? Tahle jednoduchá kombinace cizrny, fazolí, červené čočky a rajčat je chutná, sytá a skvěle skladná. Perfektní jako oběd nebo večeře do krabičky i pro větší rodinu.
Na kapce olivového oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli a přidejte dva stroužky česneku. Jakmile se rozvoní, přisypte půl hrnku červené čočky – není třeba ji předem namáčet – a krátce ji opečte.
Přidejte plechovku krájených rajčat, zalijte směs litrem zeleninového nebo masového vývaru a okořeňte bobkovým listem, tymiánem, případně špetkou rozmarýnu a pepře. Vařte zhruba 15 minut, dokud čočka nezměkne.
Následně přidejte jeden hrnek vařené (nebo z plechovky scezené) cizrny a stejné množství fazolí. Osolte podle chuti, přidej špetku chilli pro jemný říz a nechte ještě chvíli prohřát. Pokud chcete jemnější texturu, můžete část polévky rozmixovat a zase vrátit do hrnce – krásně se tím zahustí.
Před podáváním pokapejte citronovou šťávou.
Jemnost polévce dodá lžíce pasty tahini, chuť uzeného masa zase lžička uzené papriky.
Polévka vydrží v lednici až 3 dny nebo si ji můžete zamrazit.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku