DOBROTY: Není orchidej jako narozeninová orchidej



Maminka je v širokém okolí svou cukrařinou vyhlášená, ale peče jen pro svou rodinu. O svůj recept se se čtenáři podělila. Protože dodržují bezlepkovou dietu, stačí použít doporučenou mouku a dezert je vhodný i pro celiaky.
Jak na něj?
Piškot: 5 vajec, 200 g polohrubé mouky, 120 g cukru krystal, 5 polévkových lžic oleje, 1 vanilkový cukr (při bezlepkové dietě použijeme mouku Schar B.).
Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme se špetkou soli a vanilkovým cukrem na třikrát do tuha. Snížíme otáčky na mixeru a po jednom zašleháváme žloutky a olej. Nakonec ručně vmícháme mouku.
Pečeme ve vymazané a vysypané formě o průměru 19-20 cm na 180°C zhruba 40 až 45 minut. Vychladlý korpus seřízneme do tvaru květináče, prokrájíme na pláty.
Čokoládový krém: 2 másla, 400 ml mléka, 1 čokoládový pudink, 2 pol. lžíce prosátého kakaa, 1 hořká čokoláda 60%-74%, cukr moučka dle chuti.
Uvaříme pudink, přikryjeme potravinovou fólií a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Čokoládu rozpustíme v parní lázni a necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Po částech zašleháváme pudink, na konec přidáme čokoládu a kakao.
Malinový rozvar: 300 g malin, 150 g cukru krystal, 10 ml vody.
Maliny rozvaříme dohusta a propasírujeme. Doporučeno je uvařit maliny den předem.
Dort promažeme nejprve částí čokoládového krému, na něj rozetřeme malinový rozvar. Sestavíme do požadovaného tvaru květináče, obmažeme zbylým krémem a necháme 2-3 hodiny vychladit. Na závěr pokryjeme potahovou hmotou Smartflex velvet mandle.
Ze stejné hmoty obarvené potravinářskými barvivy vytvarujeme květy a listy orchideje, dosypeme čokoládovou rýží.
Diskuse k článku