DOBROTY: Není orchidej jako narozeninová orchidej - Jižní Čechy Teď!
26. 2. 2023 17:41

DOBROTY: Není orchidej jako narozeninová orchidej

DOBROTY: Není orchidej jako narozeninová orchidej
Zobrazit galerii (3)
DOBROTY: Není orchidej jako narozeninová orchidej
Martina Čalounová z Milevska oslavila 18. února své narozeniny. V jejich rodině už je zvykem, že maminka Hana při soukromých oslavách vždy upeče nějaký lahodný zákusek. Ale tentokrát bylo vše jinak. Nejprve se obávali, že vyhlášený dort nebude. Posléze ale vyšlo najevo, že rozkvetlá orchidej není květina, ale ve skutečnosti dort.

DOBROTY: Není orchidej jako narozeninová orchidej - Jižní Čechy Teď!

Maminka je v širokém okolí svou cukrařinou vyhlášená, ale peče jen pro svou rodinu. O svůj recept se se čtenáři podělila. Protože dodržují bezlepkovou dietu, stačí použít doporučenou mouku a dezert je vhodný i pro celiaky.

Jak na něj?

Piškot: 5 vajec, 200 g polohrubé mouky, 120 g cukru krystal, 5 polévkových lžic oleje, 1 vanilkový cukr (při bezlepkové dietě použijeme mouku Schar B.).

Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme se špetkou soli a vanilkovým cukrem na třikrát do tuha. Snížíme otáčky na mixeru a po jednom zašleháváme žloutky a olej. Nakonec ručně vmícháme mouku.

Pečeme ve vymazané a vysypané formě o průměru 19-20 cm na 180°C zhruba 40 až 45 minut. Vychladlý korpus seřízneme do tvaru květináče, prokrájíme na pláty.

Čokoládový krém: 2 másla, 400 ml mléka, 1 čokoládový pudink, 2 pol. lžíce prosátého kakaa, 1 hořká čokoláda 60%-74%, cukr moučka dle chuti.

Uvaříme pudink, přikryjeme potravinovou fólií a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Čokoládu rozpustíme v parní lázni a necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Po částech zašleháváme pudink, na konec přidáme čokoládu a kakao.

Malinový rozvar: 300 g malin, 150 g cukru krystal, 10 ml vody.

Maliny rozvaříme dohusta a propasírujeme. Doporučeno je uvařit maliny den předem.

Dort promažeme nejprve částí čokoládového krému, na něj rozetřeme malinový rozvar. Sestavíme do požadovaného tvaru květináče, obmažeme zbylým krémem a necháme 2-3 hodiny vychladit. Na závěr pokryjeme potahovou hmotou Smartflex velvet mandle.

Ze stejné hmoty obarvené potravinářskými barvivy vytvarujeme květy a listy orchideje, dosypeme čokoládovou rýží.

 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.