DOBROTY: Ořechová bábovka s rumem a rozinkami

Začněte tím, že si vyndáte z lednice kostku másla (250 g) a necháte ji asi hodinu stát při pokojové teplotě. Připravte si rozinky: 200 g rozinek dejte do misky a namočte je do vody, do které přidejte 2 polévkové lžíce rumu. Stejné množství ořechů (vlašských, mandlí nebo lískových) nasekejte nahrubo, také dejte do misky a zalejte je vodou.
Je čas na formu: vymažte ji máslem a vysypte dětskou krupičkou. Troubu si předehřejte na 190 stupňů.
V míse smíchejte 50 g kukuřičného škrobu, 1 lžičku prášku do pečiva, 200 g hladké mouky a špetku soli.
Změklé máslo vyšlehejte s 200 g krupicového cukru a následně do ní zašlehejte 4 vejce a 2 lžíce rumu.
K máslové směsi pomalu přidávejte tu moučnou a míchejte.
Rozinky a ořechy slijte přes síto a zapracujte do těsta.
Těsto přendejte do formy, uhlaďte a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je bábovka hotová.
Chvilku ji nechejte vychladnout a pak vyklopte.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku