DOBROTY: Párek a brambory. Také milujete frankfurtskou polévku? - Jižní Čechy Teď!
12. 2. 2021 11:04

DOBROTY: Párek a brambory. Také milujete frankfurtskou polévku?

Nejvíc bude chutnat, když se vrátíte z výletu v přírodě nebo vymrzlí ze zimních radovánek. Je to jedna z nejoblíbenějších českých polévek, která nás provází už od dob školních jídelen.

DOBROTY: Párek a brambory. Také milujete frankfurtskou polévku? - Jižní Čechy Teď!

Proč se jmenuje frankfurtská? Mohou za to párky, které do polévky neodmyslitelně patří, které se začaly udit ve Frankfurtu nad Mohanem a které k nám přišly právě z Rakouska.

Připravte si polévku podle našeho receptu. A rovnou si ho uložte, protože ji budete vařit často.

Na sádle zesklovatíme jednu najemno nakrájenou cibuli. Přidáme 4 nakrájené párky (na kolečka nebo na proužky) a společně orestujeme.

Odstavíme ze zdroje tepla, posypeme 1 polévkovou lžící mleté papriky a 2 polévkovými lžícemi hladké mouky. Promícháme.

Vrátíme zpět na zdroj tepla, zalijeme 1 litrem vývaru a 10 minut povaříme. Poté přidáme 4 na kostičky nakrájené brambory. Osolíme, opepříme. A vaříme do změknutí brambor.

Na konci do polévky zamícháme ještě 100 ml smetany ke šlehání a 100 ml mléka. Necháme probublat.

Přisypeme zelené bylinky. Čerstvé nebo sušené. My dáváme koriandr nebo libeček.

Dobrou chuť.

Jaká polévka se nejčastěji vaří u vás?
Napište nám recept na novotna@jihocesketydeniky.cz a my ho rádi zveřejníme.

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.