DOBROTY: Parmezánová polévka s rýží - Jižní Čechy Teď!
21. 10. 2025 7:02

DOBROTY: Parmezánová polévka s rýží

Parmazánová polévka s rýží je krémová, s jemnou sýrovou chutí a rychle připravená. Stačí jen hrnec, pár kvalitních surovin a trochu trpělivosti. Polévka se skvěle hodí jako vydatný oběd nebo elegantní předkrm pro hosty.





Oloupejte a jemně nasekejte 150 g cibule a 2 stroužky česneku. 200 g parmezánu nakrájejte na malé kousky, aby se později rychle rozpustil.

V hrnci rozehřejte 50 g másla na středním plameni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a smažte cca 3–5 minut.

Přidejte 20 g dlouhozrnné rýže a promíchejte, aby se obalila máslem. Poduste asi 1 minutu.

Přilijte 60 ml bílého vína a nechte 1–2 minuty probublat, aby alkohol odpařil.

Přidejte 500 ml vody a 1 kostku zeleninového bujónu.

Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte jemně 10–12 minut, dokud rýže nezměkne.

Do hrnce přidejte 200 ml smetany na vaření a 200 g nakrájeného parmezánu.

Pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a polévka nebude krémová.

Ihned podávejte, ozdobte čerstvými bylinkami a olivovým olejem.

Dobrou chuť!

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.