DOBROTY: Pikantní angreštové čatní - Jižní Čechy Teď!




DOBROTY: Pikantní angreštové čatní - Jižní Čechy Teď!
před 8 hodinami

DOBROTY: Pikantní angreštové čatní

Pokud rádi objevujete nové chutě a chcete si doma připravit něco netradičního, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na angreštové čatní. Sladko-kyselé pikantní čatní perfektně ladí se sýry, masem nebo třeba jako ostrý doplněk do sendvičů.


DOBROTY: Pikantní angreštové čatní - Jižní Čechy Teď!

Na začátek budete potřebovat půl kilogramu čerstvého angreštu. Nejprve angrešt důkladně omyjte, odstraňte stonky i tvrdé části a přepulte plody.

Jednu menší žlutou cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky

Na pánvi rozehřejte máslo a cibuli osolte, poté ji restujte, dokud nezprůhlední a lehce nezměkne.

Přidejte tři lžíce třtinového cukru, který dodá příjemnou sladkost. Nechte ho zcela rozpustit .

Následně přidejte připravený angrešt, promíchejte a přilijte tři lžíce jablečného octa.

Do směsi přisypte koření: půl lžičky perníkového koření (alternativně skořice), půl lžičky sušeného zázvoru a špetku chilli pro jemnou pikantnost. Nakonec nezapomeňte na špetku soli.

Na mírném plameni nechte čatní probublávat asi 20 až 30 minut, dokud směs nezhoustne na konzistenci jemného džemu nebo omáčky.

Na závěr ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, případně přidejte cukr nebo ocet, aby byla chuť vyvážená přesně podle vás.

Horké čatní ihned plňte do čistých, vyvařených sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby vzniklo vakuum, které prodlouží trvanlivost.

Tip pro milovníky pikantních chutí

Pokud preferujete ostřejší variantu, klidně přidejte více chilli nebo čerstvou feferonku podle chuti.

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.