DOBROTY: Pivní koláč z kynutého těsta - Jižní Čechy Teď!
DOBROTY: Pivní koláč z kynutého těsta - Jižní Čechy Teď!
DOBROTY: Pivní koláč z kynutého těsta - Jižní Čechy Teď!
16. 5. 2021 18:35

DOBROTY: Pivní koláč z kynutého těsta

Zajímavé bezmasé zpestření jídelníčku připravila čtenářka Jitka Pavlíková ze Strakonic.

Na těsto budete potřebovat 800 g hladké mouky, 80 ml olivového oleje, 6 g sušeného droždí, 10 g cukru, 400 ml světlého piva, 100 ml vody, sůl.

Na náplň si pak připravte 200 g červené řepy, 200 g brambor, 100 g balkánského sýra, olivový olej a hrst tymiánu (čerstvý nebo sušený).

Nechte si vzejít kvásek. Pak do mísy vsypte polovinu mouky, osolte a vlijte olivový olej. Přidejte vzešlý kvásek. Postupně zapracujte vlažné pivo, vlažnou vodu dle potřeby a druhou polovinu mouky, až vznikne hladké nelepivé těsto. Nechejte ho pod utěrkou asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím vymazanou formu.

Brambory a řepu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je na připravené těsto. Pak koláč posypte rozdrobeným sýrem, okraje přehněte ke středu, pokapejte olivovým olejem, osolte a posypte čerstvými nebo sušenými lístky tymiánu.

Koláč pečte na 220 °C asi 15 minut.

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.