DOBROTY: Pivní koláč z kynutého těsta

Na těsto budete potřebovat 800 g hladké mouky, 80 ml olivového oleje, 6 g sušeného droždí, 10 g cukru, 400 ml světlého piva, 100 ml vody, sůl.
Na náplň si pak připravte 200 g červené řepy, 200 g brambor, 100 g balkánského sýra, olivový olej a hrst tymiánu (čerstvý nebo sušený).
Nechte si vzejít kvásek. Pak do mísy vsypte polovinu mouky, osolte a vlijte olivový olej. Přidejte vzešlý kvásek. Postupně zapracujte vlažné pivo, vlažnou vodu dle potřeby a druhou polovinu mouky, až vznikne hladké nelepivé těsto. Nechejte ho pod utěrkou asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím vymazanou formu.
Brambory a řepu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je na připravené těsto. Pak koláč posypte rozdrobeným sýrem, okraje přehněte ke středu, pokapejte olivovým olejem, osolte a posypte čerstvými nebo sušenými lístky tymiánu.
Koláč pečte na 220 °C asi 15 minut.
Diskuse k článku