DOBROTY: Polévka s čočkou a červeným vínem - Jižní Čechy Teď!
před 5 hodinami

DOBROTY: Polévka s čočkou a červeným vínem

Když se spojí zdravá výživa s kapkou červeného vína a voňavými krutony, vznikne polévka, která zahřeje a zasytí. Tato jednoduchá, ale přesto bohatá kombinace chutí vás překvapí svou sytostí a jemností.


DOBROTY: Polévka s čočkou a červeným vínem - Jižní Čechy Teď!

V hrnci rozehřejte jednu polévkovou lžíci olivového oleje nebo másla a přidejte jednu větší najemno nakrájenou cibuli. Nechejte ji zesklovatět a mírně zezlátnout, a pak přihoďte dva prolisované stroužky česneku a jednu větší mrkev (nastrouhanou nahrubo nebo nakrájenou na malé kostičky). Všechno spolu restujte asi tři minuty.

K tomuto základu přilijte 100 ml suchého červeného vína. Nechejte ho chvíli probublávat, zhruba dvě až tři minuty, aby se alkohol odpařil. Pak přisypejte jeden hrnek červené čočky, kterou předem propláchněte pod studenou vodou.

Přidejte jednu zarovnanou lžičku mletého římského kmínu a půl lžičky sladké nebo uzené papriky.  Vše zalijte jedním litrem zeleninového vývaru. Polévku přiveďte k varu a nechejte jemně probublávat asi 15 minut, dokud čočka úplně nezměkne.  Pokud chceme opravdu hladkou konzistenci, rozmixujte polévku tyčovým mixérem.

Zatímco se čočka vaří, připravte si jednoduché domácí krutony. Vezměte dva až tři plátky starší bagety nebo chleba a nakrájejte je na malé kostky. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, přihoďte krutony, lehce je osolte a můžete přidat i špetku sušeného česneku, tymiánu nebo oregana. Opékejte je na středním plameni, dokud nezezlátnou.

Hotovou polévku dochuťte pár kapkami citronové šťávy nebo vinného octa. Nakonec polévku dosolíme a opepříme podle potřeby.

Dobrou chuť!

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.