DOBROTY: Rychlá sněhová roláda bez lepku - Jižní Čechy Teď!
před 6 hodinami

DOBROTY: Rychlá sněhová roláda bez lepku

Tento recept jsme si v rodině oblíbili. Při každé oslavě s ní uspějeme, připravila jsem ji kolegům z práce nebo na oslavy, občas ji peču jen tak pro radost. Je rychlá, snadná na přípravu a ještě k tomu bez mouky, tedy bez lepku. Kdo ji ochutnal poprvé, žádá recept. Z pár ingrediencí vykouzlíte během chvíle spoustu parády.


DOBROTY: Rychlá sněhová roláda bez lepku - Jižní Čechy Teď!

Budete potřebovat: 4 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 2 lžíce kakaa, 1 šlehačka a ztužovač.
Do mísy oddělíme žloutky a do druhé bílky. Ty vyšleháme metlovým šlehačem do pevného sněhu, který dělá ostré hrany. Potom vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Pomalu přimícháme kakao na pečení. Obě hmoty lehce spojíme.
Těsto vylijeme na plech s pečicím papírem a rovnoměrně uhladíme cukrářskou kartou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 10 minut. Piškot srolujeme a necháme vychladnout.
Vychlazenou šlehačku smícháme se ztužovačem a ušleháme do tuha a natřeme na rozbalené těsto. Pak už jen zabalíme a necháme odpočinout v lednici.

Rodinné tipy

Při šlehání žloutků můžete přidat pár kapek horké vody. To je tip od mé maminky Anny, aby se cukr lépe rozpustil.
Kakao přimíchejte pomalu, v mládí jsem ho měla až za ušima, ale když ho přisypu a pomalu míchám, kakaový prášek nikde nelétá.
Obě hmoty smíchejte lehce jen stěrkou nebo metlou, ne šlehačem, jinak se roláda srazí. S tím mám z mládí také bohaté zkušenosti, ale na chuti to nic nemění.
Potom, co piškot vyndáte z trouby, položte na těsto látkovou utěrku. Stáhněte z plechu, odstraňte pečicí papír, srolujte a nechte vychladnout.
Podle chuti můžete přidat na šlehačku maliny či jiné ovoce nebo kousky čokolády a zarolovat.
Rolády peču většinou dvě nebo tři a často přidám i víc šlehačky, máme ji rádi.

Michaela Neumannová
Michaela Neumannová

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.