DOBROTY: Sekaná bez mletého masa, s vůní papriky

Ingredience: 400 g vepřových jater (stejně můžeme použít krůtí, kuřecí nebo kachní), 100 g anglické slaniny, 4 vejce, 1/2 červené papriky, 1/2 zelené papriky, 350 g šunkového salámu, 4 stroužky česneku, 2 cibule, strouhanka (nebo rohlíky), lžička drceného kmínu, 3 lžičky majoránky, sůl, pepř, olej.
Příprava: Játra semeleme nebo naškrabeme ostrým nožem. Slaninu, šunkový salám a papriky nakrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme. jednu cibuli nakrájíme nadrobno. Všechno smícháme, přidáme vajíčka, sůl, pepř, majoránku a promícháme.
Druhou cibuli také nakrájíme, zpěníme na oleji a přidáme ke směsi. Zahustíme strouhanku.
Dobře promíchanou směs můžeme upéct v troubě na 200 stupňů několika způsoby:
– Můžeme udělat šišky a péct v pekáči jako klasickou sekanou.
– Možné je také směs rozprostřít po celém pekáči jako sekanici.
– Lze ji také dát do formy na srnčí hřbet a jí podobné.
Uváděné množství vystačí na celý pekáč či na dvě šišky klasické sekané. Podávat lze s bramborami, bramborou kaší, chlebem nebo jako nádivku k masu.
Náš tip: Nejjednodušší je všechny ingredience nasekat v robotu. Směs bude připravená rychle a sekaná bude jemná.
Jak připravujete sekanou doma vy? Pište nám na novotna@jihocesketydeniky.cz.
Diskuse k článku