DOBROTY: Slaný koláč, jednoduchý a sytý - Jižní Čechy Teď!
DOBROTY: Slaný koláč, jednoduchý a sytý - Jižní Čechy Teď!
DOBROTY: Slaný koláč, jednoduchý a sytý - Jižní Čechy Teď!
28. 7. 2023 10:28

DOBROTY: Slaný koláč, jednoduchý a sytý

Slanina a sýr tvoří základ tohoto klasického slaného koláče s názvem quiche lorraine. Upečte si ho společně s námi. A servírovat ho můžete jako snídani, předkrm, oběd či večeři. Hodí se na všechno.

DOBROTY: Slaný koláč, jednoduchý a sytý - Jižní Čechy Teď!

Nejprve si připravte těsto. Do velké mísy prosejte 400 g hladké mouky. Přidejte špetku soli, 200 gramů studeného másla nakrájeného na kostky a tvořte směs (bude podobná strouhance). Pak přidejte 90 ml studené vody a vytvořte těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte do ledničky odpočívat na 30 minut.

Připravte si formu na koláč. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou. Válečkem vyválejte těsto na pomoučněném vále. Vložte do formy, na několika místech propíchejte vidličkou.

Na těsto dejte 350 g nastrouhaného sýra Gruyére. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm 500 g slaniny do křupava, pak ji rozložte na sýr. 

Nakonec v míse vyšlehejte 6 vajec s 500 ml smetany a 250 ml mléka, přidejte špetku pepře a smes nalijte do formy přes sýr a slaninu.

Pečte 45 minut na 180 stupňů.

Dobru chuť!

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.