DOBROTY: Slaný koláč, jednoduchý a sytý

Nejprve si připravte těsto. Do velké mísy prosejte 400 g hladké mouky. Přidejte špetku soli, 200 gramů studeného másla nakrájeného na kostky a tvořte směs (bude podobná strouhance). Pak přidejte 90 ml studené vody a vytvořte těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte do ledničky odpočívat na 30 minut.
Připravte si formu na koláč. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou. Válečkem vyválejte těsto na pomoučněném vále. Vložte do formy, na několika místech propíchejte vidličkou.
Na těsto dejte 350 g nastrouhaného sýra Gruyére. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm 500 g slaniny do křupava, pak ji rozložte na sýr.
Nakonec v míse vyšlehejte 6 vajec s 500 ml smetany a 250 ml mléka, přidejte špetku pepře a smes nalijte do formy přes sýr a slaninu.
Pečte 45 minut na 180 stupňů.
Dobru chuť!
Diskuse k článku