DOBROTY: Slaný koláč s bramborami, sýrem a cibulí

Nejprve si připravte křehké těsto. V míse prsty pomalu zpracujte 260 g hladké mouky, 170 g studeného másla a lžičku soli. Směs bude připomínat drobenku. Poté přidejte polévkovou lžíci jablečného octa a minimálně 60 ml studené vody. Zpracovávejte těsto. Pokud bude třeba přidejte ještě ledovou vodu. Až se vše dobře propojí, vytvarujte těsto do bochánku, zabalte do potravinové fólie a dejte na 2 hodiny do ledničky.
Nastrouhejte si nahrubo 200 g sýra (goudy nebo čedaru).
Nakrájejte si 5 žlutých cibulí na jemné plátky. Dejte je na pánev na lžíci rozehřátého olivového oleje a lžíci másla. Opékejte, pomalu a na nízkou teplotu, bude to trvat až půl hodiny. Na konci přidejte lžíci hnědého cukru a 2 lžíce balzamikového octa. Promíchejte a přidejte špetku soli a pepře.
Brambory (200 g) oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte do hrnce a zalijte je horkou vodou, aby trochu změkly. Vodu slijte, a k bramborám přidejte 2 lžíce olivového oleje, lžicí sušeného rozmarýnu, stroužek prolisovaného česneku, špetku soli a pepře.
Předehřejte si troubu na 200 stupňů.
Na pomoučněném vále rozválejte těsto na placku a přesuňte do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Těsto musí být větší, budete ho překládat přes náplň.
Na těsto nejprve dejte nastrouhaný sýr, pak cibuli a nakonec brambory. Posypejte strouhaným parmazánem. Okraje přehněte přes náplň a potřete je rozšlehaným vejcem.
Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů 50 minut. Před podáváním koláč posypejte pažitkou.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku