DOBROTY: Snídaňová turecká vejce

Krémový jogurt, pikantní máslová omáčka a pošírované vejce – to jsou turecká vejce neboli „Çılbır“, lahodná snídaně nebo brunch, která vás přenese rovnou do Istanbulu. Vyzkoušejte s námi tenhle lahodný recept.
Začněte přípravou jogurtového základu. Do misky dejte přibližně 300 gramů řeckého jogurtu, přidejte jeden menší stroužek česneku nastrouhaný najemno a dochuťte špetkou soli. Vše dobře promíchejte a nechte jogurt chvíli odstát, aby se chutě krásně propojily. Pokud preferujete teplejší verzi, můžete ho krátce ohřát – jen pozor, aby se nezačal vařit.
Mezitím si připravte salát. Nakrájejte salátovou okurku (asi 120 gramů), přidejte hrst rukoly, pár lístků čerstvého špenátu a nasekejte trochu kopru, máty a bazalky. Do mísy přidejte i tenké plátky červené cibule. Na zálivku smíchejte asi 50 gramů extra panenského olivového oleje, jednu lžíci bílého vinného octa, lžičku citronové šťávy, špetku mletého koriandru, trochu cukru, soli a pepře. Vše promíchejte a zálivku nalijte na zeleninu těsně před podáváním, aby salát zůstal svěží a křupavý.
Pošírovaná vejce
Mezitím si připravte vejce. Do středně velkého hrnce nalijte zhruba litr vody a přidejte lžíci octa. Přiveďte vodu těsně pod bod varu. Pomocí lžíce v ní vytvořte vír a do něj opatrně vlijte jedno vejce, které jste si předtím vyklepli do malé misky. Vařte 2,5 až 3 minuty, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý. Stejným způsobem připravte i druhé vejce. Po vyjmutí je nechte okapat na papírové utěrce.
V menším kastrůlku nebo na pánvi rozpusťte asi 30 gramů másla. Jakmile začne pěnit, přidejte lžičku sladké mleté uzené papriky, a případně špetku chilli, pokud máte rádi pikantnější chuť. Krátce směs zarestujte, jen tolik, aby se rozvoněla, ale nespálila.
Na talíř rozprostřete připravený česnekový jogurt, položte na něj pošírovaná vejce a celé přelijte teplým paprikovým máslem. Na závěr můžete posypat nasekanými bylinkami, jako je máta, petržel nebo kopr, které celému pokrmu dodají svěží tón.
Podávejte s opečeným pečivem – výborně se hodí pita, bagetka nebo i obyčejný kváskový chléb.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku