DOBROTY: Švestková povidla s čokoládovým nádechem
Povidla patří k podzimu stejně vůně skořice v kuchyni. Pokud ale chcete klasice dodat nový šmrnc, vyzkoušejte jednoduchou vychytávku – přidejte do švestkových povidel kakao. Výsledek? Hebká, tmavá a jemně čokoládová pomazánka, která se hodí na chleba, do buchet i k sýrům.
Do velkého silnostěnného hrnce vložte 2 kg vypeckovaných švestek, přidejte šťávu z 1 citronu, nasypte 140 g cukru, přilijte 200 ml tuzemského rumu a přidejte koření: 4 kousky hřebíčku, 8 hvězdiček badyánu a 4 celé skořice.
Hrnec postavte na střední plamen a nechte švestky pustit šťávu. Poté snižte teplotu a pomalu duste 2–3 hodiny, dokud směs nezhoustne a ovoce se nerozpadne. Občas promíchejte, aby se povidla nepřipálila.
Na posledních 10 minut vaření přidejte 4 lžíce holandského kakaa a ještě provařte.
Vyndejte koření a pokud chcete jemnější strukturu, můžete směs na závěr rozmixovat tyčovým mixérem, případně přepasírovat přes jemné sítko.
Ještě horká povidla nalijte do čistých sklenic, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
K čemu se hodí čokoládová povidla?
Čokoládová povidla jsou skvělá na chleba nebo pečivo, kde fungují jako luxusní alternativa čokoládových pomazánek. Hodí se i do buchet, koláčů a perníků, kde jejich kakaová chuť krásně vynikne. Překvapivě dobře chutnají také k sýrům s bílou plísní nebo výraznějším tvrdým sýrům, a skvěle poslouží i do dezertů – třeba do jogurtu, kaše nebo jako součást krému na dort.

Diskuse k článku