DOBROTY: Švestkový koláč s mákem a tvarohem - Jižní Čechy Teď!
30. 9. 2025 16:39

DOBROTY: Švestkový koláč s mákem a tvarohem

Švestkový koláč s mákem a tvarohem je klasikou české domácí kuchyně, která nikdy nezklame. Tento recept kombinuje kynuté těsto, voňavý mák s kapkou rumu, tvarohovou náplň, povidla a křupavou drobenku – výsledek je lahodně nadýchaný a přesně takový, jak si vzpomínáme z dětských let.





Uvedené množství ingrediencí je na jeden kulatý koláč.

Nejprve připravíme kvásek. Droždí (10 g) rozdrobíme do mísy a promícháme s lžící moučkového cukru a malou částí hladké mouky. Přilijeme 125 ml vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě, dokud kvásek nezačne bublat a nezpění.

Ke kvásku postupně vmícháme jeden žloutek, 25 gramů rozpuštěného másla, kapku rumu a špetku soli.

Přidáme 50 g hladké mouky a 60 g polohrubé mouky a vypracujeme rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Těsto poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím připravíme náplně: 100 g mletého máku povaříme s 150 ml mléka a 50 gramy cukru asi pět minut, občas promícháme. Odstavíme, vmícháme lžičku rumu
a necháme stát asi 15 minut, aby mák nabobtnal a zhoustl.

Půl vaničky měkkého tvarohu prošleháme s jedním žloutkem a lžící moučkového cukru.

Připravíme drobenku smícháním 60 gramů másla, 40 gramů cukru a 40 gramů hrubé mouky.

Švestky rozpůlíme a vypeckujeme, připravíme povidla a loupané mandle.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě části a vyválíme kulaté placky o průměru asi 33 cm, nebo tenké placky velikosti formy. Formu vymažeme máslem a těsto do ní vložíme, okraje seřízneme na výšku 1 cm.

Na těsto rozetřeme makovou náplň, ozdobíme švestkami řezem nahoru, přidáme tvaroh a lžičky povidel. Nakonec posypeme drobenkou.

Koláč pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 stupňů asi 45 minut, dokud těsto nezezlátne a náplně neztuhnou.

Po vytažení necháme mírně vychladnout, aby se chutě spojily. Výsledek je nadýchaný koláč, kde se jemný tvaroh snoubí s aromatickým mákem a švestkami, doplněný sladkou drobenkou – ideální na podzimní odpoledne nebo jen tak pro radost.

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.