DOBROTY: Toastový chleba se zakysanou smetanou

V momentě, kdy si doma tento toastový chléb upečete, už v supermarketech asi žádný nekoupíte. Navíc dlouho vydrží, pokud ho rychle nesníte.
Do mísy si nalejte 250 g mléka, rozdrobte 20 g droždí, přidejte 30 g povoleného másla a rozmíchejte. Nechte vzejít nebo 3 minuty zahřívejte na 37 stupňů.
Pak přidejte 500 g hladké mouky, 20 g cukru krupice, 10 g soli a 30 g zakysané smetany. Zpracujte těsto, které nyní bude hodinu kynout.
Připravte si dvě formy na biskupský chlebíček, vymažte je máslem a vysypejte moukou.
Po vykynutí vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 6 dílků. Každý zpracujte do bochánku. Tři bochánky dejte do jedné formy a tři do druhé. Nechte ještě 30 minut kynout.
Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Vykynuté chleby potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 25 minut.
Po upečení vyklopte z formy a nechejte vychladnout.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku