DOBROTY: Tradiční vaječný likér trochu jinak – na zeleno


Jemnost, sametová chuť a decentní oříškový podtón – tenhle pistáciový likér je dokonalou velikonoční obměnou klasického vaječňáku. Spojení kvalitního rumu, vanilky a pistáciové pasty vytvoří sváteční dezert v tekuté podobě, který je přesně tím, co vám ještě chybělo na velikonočním stole.
Použila jsem svůj vyzkoušený a osvědčený recept na vaječný likér, do kterého jsem přidala pistáciovou pastu.
V hrnci vyšlehejte 4 žloutky s 25 g krupicového cukru do světlé pěny.
Přidejte 250 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku), 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka (salka), semínka z 1 vanilkového lusku a 2 lžíce pistáciové pasty.
Vše důkladně promíchejte a zahřívám na mírném ohni za stálého míchání, dokud nezačne houstnout. Pak ji odstavte a nechejte vychladnout.
Do vychladlé směsi přidejte 300 ml kvalitního rumu a promíchejte.
Hotový likér nalijte do čisté láhve a nechejte alespoň jeden den uležet v lednici, aby se chutě propojily.
Diskuse k článku