DOBROTY: Vdolečky s povidly, tvarohem a zakysanou smetanou
Jsou pracnější a chvilku si na ně počkáte, než těsto v několika krocích správně nakyne. Ale jsou prostě tak dobré, že jednou za čas si je rádi dopřejete.
Do mísy si nalijte 375 gramů mléka, 100 g povoleného másla, přidejte 20 gramů (půl kostky droždí) a 50 gramů cukru. Rozmíchejte a nechte stát na teplém místě.
Pak přidejte 650 gramů hladké mouky, špetku soli, lžičku citronové kůry, 1 vejce a 1 žloutek a vypracujte těsto. To nechte hodinu kynout.
Těsto si rozdělte na několik stejných dílků a z nich tvarujte bochánky. Ty nechejte kynout ještě dalších 10 minut. Pak je mírně dlaní roztlačte a smažte z obou stran ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku. Na papírové utěrce je vysušte od tuku. Vdolky ozdobte povidly, strouhaným tvarohem a kopečkem zakysané smetany.
Dobrou chuť!

Diskuse k článku