DOBROTY: Vláčná mandlová vánočka z tvarohu
Křehká, vláčná, s jemnou vůní citronu a mandlí — taková je tahle tvarohová vánočka. Místo másla nebo tuku v ní hraje hlavní roli tvaroh, díky kterému zůstane vláčná i několik dní. Skvělý recept pro všechny, kdo milují poctivé domácí pečení bez zbytečné námahy.
Do větší mísy dejte 250 gramů měkkého tvarohu, přidejte 3 vejce a 9 polévkových lžic oleje. Vše dobře promíchejte, aby vznikla hladká směs.
Poté přidejte 500 gramů polohrubé mouky, balíček kypřicího prášku do pečiva, 100 gramů moučkového cukru, balíček vanilkového cukru, nastrouhanou kůru z půlky citronu a 50 gramů sekaných mandlí. Pokud máte rádi, můžete přidat i 50 gramů rozinek – my je vynecháváme, ale záleží jen na chuti.
Zpracujte těsto – mělo by být vláčné, ne příliš tuhé. Pokud se vám zdá husté, přilijte trochu mléka. Hotové těsto rozdělte na několik pramenů – podle toho, z kolika jich vánočku obvykle pletete. Já pletu ze šesti.
Upletenou vánočku přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte hrstí sekaných mandlí.
Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 45 minut, dokud nezezlátne a nerozvoní celý domov.
Po vychladnutí ji můžete lehce poprášit moučkovým cukrem.
Nejlépe chutná čerstvá, s máslem a marmeládou, ale díky tvarohu zůstane měkká a lahodná i druhý nebo třetí den.
Dobrou chuť!

Diskuse k článku