DOBROTY: Zasněžená perníková chaloupka


Potřebné suroviny: 1,2 kg mouky, 400 g moučkového cukru, 250 g tuku, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce kakaa, 2-3 lžíce koření do perníku.
Na zdobení: barevné zdobící tubičky s cukrovou polevou, strouhaný kokos na posypání, barevné lentilky, želé figurky, vánoční lízátka a jiné drobné dekorace.
Příprava: Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme ho do druhého dne odležet v ledničce.
Z těsta vyválíme placku 4-5 mm silnou. Vykrojíme obdélník, který bude sloužit jako podklad pod chaloupku. K vykrajování dílů na chaloupku si připravíme buď koupená vykrajovátka na chaloupku, nebo si jednotlivé díly nakreslíme na tvrdý papír a vystřihneme. Přiložíme na vyválenou placku a vykrojíme všechny díly 2 krát.
Hotové díly potíráme rozšlehaným vejcem a klademe na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě.
Připravíme si cukrovou zdobící polevu – dobře utřeme 100 g moučkového cukru s jedním bílkem a směs naplníme do mikrotenového sáčku s ustřiženým rohem. Jednotlivé díly ozdobíme a necháme uschnout. Rovněž ozdobíme vykrájené perníčky. Na detaily použijeme zdobící tyčinky.
Zbylou bílkovou polevou slepujeme jednotlivé díly k sobě, případně si můžeme ve spojování pomoci zapíchnutím párátka. Posadíme hotovou chaloupku na pevnou podložku, kterou posypeme strouhaným kokosem. K dozdobení okolí chaloupky můžeme použít vánoční lízátka, želé figurky i dřevěné přízdoby.
Diskuse k článku