Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin - Jižní Čechy Teď!




Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin - Jižní Čechy Teď!
6. 9. 2022 21:00

Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin

Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin
Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin
Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin
Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin
Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin
Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin
Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin
Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin
Zobrazit galerii (10)
Dočká se Tábor dvou trhů týdně? Dnes byl první jarmark lokálních potravin
TÁBOR - Viditelně méně lidí než při pravidelných středečních trzích přišlo na táborské Žižkovo náměstí v úterý 6. září. Přijelo i méně prodejců. Dopoledne se tu odehrál první jarmark lokálních potravin. Připravila ho za město Tábor místostarostka Olga Bastlová ve spolupráci s Vysokou školou obchodní v Praze a ekonomkou Ilonou Švihlíkovou. Jejich cílem je nejen rozhýbat lokální zemědělskou a farmářskou ekonomiku, ale také nabídnout spotřebitelům kvalitní české potraviny. Dnešní návštěvníci měli možnost nakoupit potraviny, ovoce, zeleninu a další produkty od místních farmářů a podpořit tak jejich činnost.




 

„Jde vlastně o první promo akci v Táboře. Jarmark je součástí zpracovávané koncepce Vysoké školy obchodní a města Tábor. Chceme podpořit kvalitní regionální potraviny všeho druhu a hlavně to, aby se dostaly k lidem. Samozřejmě tím chceme pomoci farmářům s odbytem, protože často narážejí na velké řetězce. Asi patnáct farmářů tentokrát nabízelo vlastní maso, brambory, mrkev, cukety, květiny, ale také ovoce, med a další produkci. Nechyběl ani jeden minipivovar,“ uvedla Olga Bastlová.

„Na středeční trhy chodím pravidelně, určitě bych trhy uvítala vícekrát týdně. Asi by byla také širší nabídka,“ řekla mladá maminka Nina Capouchová ze Starého města. Stejného názoru byla také Helena Faladová z Náchoda. „Chodím sice také do supermarketů, ale zajdu nakupovat i na trhy. Především zeleninu a ovoce. Tento sortiment je tady určitě kvalitnější, čerstvejší a zdravější,“ pochválila Faladová. „Je to fakt výborné,“ pochvalovala si Jitka Jandová z Tábora spolu s ostatními, kteří obklopovali stánek, kde kraloval táborský šéfkuchař z restaurace Mace v hotelu Palcát Martin Svatek. Ten prakticky ukazoval, co se dá připravit z lokálních potravin. Na ochutnávku tentokrát byl opečený sumec na oleji s máslem a jako příloha salát z řapíkatého celeru s jablkem, doplněný kozím sýrem politým ochucenou smetanou.

Hned vedle probíhala ochutnávka fermetizovaných, čili kvašených potravin, také z lokálních zdrojů. Zpracovávat kvašením se dá nejen jogurt, sýr, zelí či okurky, ale také celá řada druhů ovoce, zeleniny a dalších produktů. Na některé z nich lidé jen zírali s otevřenými ústy, a to nejen proto, že jim chutnaly.

„Zájem o regionální potraviny v poslední době stoupal i na Táborsku. Teď ale kvůli kvůli rostoucím cenám vlivem drahých energií, pohonných hmot a dalších vstupů do zemědělství spíš stagnuje. Mám jen obavy, že budeme kupovat  jídlo jakékoliv kvality, hlavně že bude levnější. A to je naprosto špatně,“ vyjádřila obavu místostarostka Bastlová. Dodala, že první Jarmark je jakýmsi testováním, zda by měli farmáři i zákazníci zájem o dva trhy týdně.

Po vyhodnocení této akce a dalších poznatků se totiž naskýtá možnost rozšíření pravidelných středečních trhů. Den ještě není stanoven, ale v úvahu se berou i názory obyvatel města, kteří pracují a nemohou si dopoledne na trhy zajít. Uvažuje se o některém odpoledni ve všední dny, případně o sobotě dopoledne.

V odpolední části programu pak besedovaly místostarostka Bastlová a ekonomka Švihlíková s pozvanými farmáři. Zajímaly se o jejich problémy a hledali společná řešení. Ukázalo se například, že farmáři vzájemně nespolupracují a každý jede víceméně „na své triko.“ To by se mohlo na Táborsku v blízké budoucnosti změnit. Například formou odbytového družstva, které by zabezpečovalo logistiku, propagaci a řadu dalších potřebných věcí a perspektivně by mohlo mít i vlastní prodejny. 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.