Domácí bezinkový sirup – snadno a rychle


Suroviny: bezové květy cca 50 ks, 2,5 – 3 l převařené vody (vychladlé), kyselina citrónová 40 g, 3 kg cukru krupice
Postup: Bezové květy důkladně očistím a nechám přes noc louhovat ve studené převařené vodě. Potom bezinky opatrně scedím přes jemné sítko nebo plátýnko do velkého hrnce a přisypu cukr. Za občasného míchání nechám rozpustit všechen cukr a počkám až ode dna hrnce půjdou malé bublinky – nyní přisypu kyselinu citronovou, zamíchám a dále nevařím. Horkou tekutinu okamžitě sliji do předem připravených důkladně vymytých lahví a otočím dnem vzhůru. Nechám takto vychladit.
• Můj tip
Sirup vařím z trojité dávky ve velkém zavařovacím hrnci, který má kohoutek na vypoštění tekutiny, tím se mi samozřejmě lépe rovnou plní do lahviček.
Tak ať se vám povede!
Vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku