Dražický košt pálenek začal v pergole a dnes plní velký sál










































„Pocházím ze Slovenska a na Táborsko jsem přišel do armády. Před lety jsme se scházeli v pergole u Fandy Kotšmída a porovnávali jsme české a slovenské pálenky. Tam se zrodil nápad, aby se udělal veřejný košt a Fanda to dotáhl až do téhle vynikající akce,“ prozradil Vladimír Kuchár z Dražic, jak košt pálenek vznikl.
První ročníky se odehrávaly v malém sále místního kulturního domu, teď už se košt musel přenést do velkého sálu. Sešlo a sjelo se 67 koštérů. Nejen místních, i z Tábora, Soběslavi, Sezimova Ústí, ale třeba i z Moravy. Počet účastníků byl rekordní.
Od tří odpoledne se ochutnávalo z 56 vzorků – jedenáct slivovic, osm ostatních pálenek, třináct jabčáků, šestnáct vzorků dámského koštu – tedy sladkých likérů, a osm vzorků bylo přihlášeno do zbrusu nové kategorie Terroir Dražice. V této královské kategorii musel vzorek se vším všudy pocházet z Dražic. V minulých letech často dominovaly pálenky, které vznikaly v pálenicích v Pohoří, Žíšově, Dobešově a dalších místech, takže pro dražické vznikla samostatná kategorie.
Každý koštér mohl udělit maximálně 20 bodů – po pěti za vůni, chuť, lahodnost a celkový dojem. Akci podporuje i obec a starosta Lubomír Smažík mezi koštéry samozřejmě nechyběl. Po dvou hodinách koštování, kdy vzorky roznášely osvědčené hostesky Petra, Iva a Andrea a zajídalo se chlebem a sýrem, se otevřel pro účastníky rautový stůl.
Pro Františka Kotšmída začalo náročné počítání. Dospěl dokonce k jednomu rozstřelu – dva jabčáky bojující o bronzový stupínek měly stejně bodů. Narychlo se tedy přihlásilo pět koštérů a jejich hlasy rozhodly.
Pak už se František Kotšmíd se starostou Lubomírem Smažíkem chopili rozdávání diplomů a tekutých odměn.
Vítězem kategorie slivovic se stal Marián Jamrich z Tábora. Ten jediný z oceněných nebyl přítomen a cenu převzala jeho kamarádka. Druhé místo obsadila slivovice Stanislava Kose z Dražic a třetí Rudolfa Loudy, chalupáře z Prahy, který už je v Dražicích jako doma. Bramborová medaile náležela Ivanu Šimákovi z Dražic, který se pro tu chvíli stal hudebním režisérem a měl za úkol spouštět pomyslnou fanfáru pro vítěze.
Rudolf Louda se stal vzápětí i vítězem kategorie jabčáků, druhé místo patřilo Jiřímu Hybnerovi z Dražic, třetí byl Petr Hrbek ze Sezimova Ústí a čtvrtý Ota Toman z Dražic.
Dámský košt vyhrál likér z trnek Lubomíry Bednářové z Dražic, druhá byla jeřabinka Josefa Buryanka z Petrovic u Miličína, třetí místo koštérky přisoudily ostružinovému likéru Marcely Barešové z Nových Dvorů a čtvrtá byla ořechovka Hany Polatové.
V ostatních pálenkách zvítězila ořechovka Michala Rypáčka z Dražic a druhá byla jeho mandlovice. Třetí místo obsadila hruškovice Vladimíra Bareše z Nových Dvorů a čtvrté jeho meruňkovice. Pak už došlo na vyhlašování královské disciplíny – Terroir Dražice. Vítězem se stal Miroslav Šašek, druhé místo patřilo Janu Samcovi a třetí i čtvrté místo obsadil František Kotšmíd. Všichni uspěli se slivovicemi.
Hlavní organizátor pak poděkoval obci: „Sál za stovku, zatopeno, kdo to má!“ A došlo na slib, že se koštéři opět sejdou za rok první víkend v březnu. Pro večerní posezení, které pokaždé následuje, by se prý hodil harmonikář. A ze sálu se ozvalo, že za rok bude! Starosta vyjádřil radost, že jsou Dražice obcí, kde se pořád něco děje a pozval na 16. března, kdy Dražičtí společně oslaví 20 let od vybudování rybníka Na Suchých.
Můžete si i poslechnout rozhovory s vítězem královské kategorie koštu Miroslavem Šaškem a Rudolfem Loudou, který si odnesl hned dvě ocenění.
Diskuse k článku