Dýňová polévka v podzimních dnech zahřeje


Ingredience: 1 menší dýně hokkaido (nemusí se loupat), 2 mrkve, půl celeru, 2 petržele, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1,2 l vývaru (nebo vody), 100 ml smetany 33%, olivový olej, sušený koriandr (semínka), sůl a pepř.
Postup: Nejprve si očistíme a nakrájíme na kostky všechnu zeleninu. Ve větším hrnci si na olivovém oleji začneme restovat kořenovou zeleninu a cibuli pěkně dozlatova. Když se zelenina orestuje a provoní, zalijeme základ vývarem, přidáme dýni, špetku sušeného koriandru, česnek, osolím, opepříme a vaříme doměkka. To bude trvat cca 20 minut. Poté rozmixujeme polévku tyčovým mixérem, zjemníme smetanou a necháme ještě provařit. Mezitím dochutíme solí a pepřem.
• Můj tip: Podáváme s opečenýi dýňovým semínkem, zakápnuté olivovým olejem a zasypané čerstvou petrželkou.
vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku