Hlavně s láskou! Tak se učí cukrařina v Táboře
TÁBOR – Trocha mouky, špetka cukru a velká dávka lásky – to je recept na pravé cukrářské umění. V Táboře se mladí učí nejen péct dorty, ale i lásku k řemeslu. V moderní dílně táborské restaurace Beseda vznikají větrníky, tartaletky i soutěžní dorty. To vše s nadšením a chutí. Studenti se učí od základních receptur až po moderní trendy, které dobývají cukrářské soutěže. Od teplé dílny po studenou, od větrníků po panna cotty. Každý krok je přípravou na praxi, kde rozhoduje kvalita i kreativita.
PR článek
Teorii se žáci učí v prvním ročníku pod vedením Jana Kopeckého v učebnách, ve druhém se dostanou do ostrého provozu v modernizované dílně v prvním patře táborské restaurace Beseda.
Základní ingrediencí cukrařiny je láska
„Láska. Láska k řemeslu. Bez toho to nejde,“ směje se mistrová odborného výcviku Sandra Mixová, ale svou odpověď myslí vážně.
„Studenti jsou skvělí, ale problém je, že se jim často ulevuje a děti nejsou moc odolné. Přitom když přijdou do ostrého provozu, začnou tvořit, péct a zdobit, hned vidí výsledky své práce,“ vypráví Kristýna Tikalová, která byla také na směně. „Tvůrčí činnost je začne i bavit, nesedí pořád ve škole, a když jim zákazníci výrobky chválí a chutnají jim, motivuje je to a popohání vpřed, snaží se,“ vysvětlila.
Učí se od základu kompletní cukrařinu, od receptur, přípravy těst, šlehání krémů. V dílně se dostanou do ostrého provozu, pracují na dvě směny. „Máme teplou dílnu, kde se zadělávají těsta, pečou korpusy na dorty. Potom je týden praxe na studené dílně, tam se plní dorty krémy a zdobí, dohotovují se zákusky. Teď pečeme vánoční cukroví. Trendy se posouvají, v cukrařině je to hodně o jednoduchosti. Stačí málo, sušili jsme si různé ovoce nebo jsme zkoušeli kandovanou mrkev. Je křupavá, a když se spojí s krémem, tak příjemně změkne,“ popisuje mistrová.
Lidé chtějí klasiku i atraktivní novinky
Cukrářky se učí tradiční receptury a zákusky, hojně zastoupené jsou i novinky. „Jedeme hlavně klasiku, protože tu lidé vyhledávají a jsou naučení, že zákusky děláme dobře. Ale snažíme se zakomponovat i moderní trendy,“ přiblížila Sandra Mixová. „Největší zájem je o větrníky, špičky, kremrole, laskonky, to je klasika. Z novějších jsou to pak panna cotty, které jsou hodně oblíbené, tartaletky nebo choux, to je takový francouzský větrníček plněný krémem s krustičkou nahoře.
Úspěšný dort v boho stylu
Své dovednosti porovnávají žákyně každoročně na soutěžích, a jsou úspěšné. Ve čtvrtek 13. listopadu se zúčastnily prestižní cukrářské soutěže Karmelské slavnosti v Mladé Boleslavi. A vedly si opravdu skvěle. Tereza Soukupová vybojovala 2. místo v kategorii Sweet bar na téma svatba v boho stylu. Olha Chopyk se umístila ve stříbrném pásmu ve stejné kategorii. Žákyně Natálie Marunová a Markéta Lutovská obsadily krásné 4. místo v kategorii dort na téma zimní svatba. K bronzové medaili jim chyběl pouhý půl bod. Maketu dortu mohou zákazníci vidět v hale výrobny.
Tříletý učební obor je ukončen závěrečnou zkouškou. Pro získání výučního listu je třeba upéct dort, 30 kusů tradičních zákusků a 10 kousků vlastních zákusků na bázi vylosované suroviny.
Ve škole se v současné době setkávají s tím, že vyučeným cukrářům se ještě do praxe moc nechce nebo si chtějí zvýšit kvalifikaci, a tak v rámci školy pokračují po závěrečné zkoušce na kuchaře.
Vzdělávat v oboru se ovšem chtějí i dospělí a škola jim to umožňuje. Poskytuje totiž přípravné kurzy ke zkouškové profesní kvalifikaci oboru cukrář.
„Ve třídách je hodně dětí, máme plný stav a pracujeme na dvě směny, dílna je využita na sto procent,“ uzavírá Sandra Mixová.
Více informací o učebních oborech se žáci i jejich rodiče dozvědí na www.ssjs-tabor.cz. Mohou se také přijít podívat osobně, a to v sobotu 6. prosinhttp://www.ssjs-tabor-czce, kdy proběhne první den otevřených dveří. Další bude následovat ve dnech 23. a 24. ledna.

Diskuse k článku