Hospoda, kde už netouží po návratu kouření - Jižní Čechy Teď!
20. 5. 2018 11:38

Hospoda, kde už netouží po návratu kouření

Hospoda, kde už netouží po návratu kouření
Zobrazit galerii (3)
Hospoda, kde už netouží po návratu kouření
ŘEPEČ – Protikuřácký zákon, o jehož úpravách se v parlamentu diskutuje, vyhnal kuřáky na zahrádky a ovlivnil život hlavně v malých obcích, kde se v počátcích setkal s velkou nelibostí. Najdou se ale hostince, kde už po návratu kouření netouží. Restauraci v Řepči na Táborsku má za symbolickou cenu pronajatu Marie Čítková. Obecní úřad se tak postavil k problému udržitelnosti pohostinství na venkově. V zimě ve všední den přijde na pivo tak okolo pěti zákazníků, v létě, kdy mohou na zahrádce hosté kouřit, se počet zvyšuje. Důležité jsou pro restauraci akce jako svatby, oslavy výročí, plesy, protože jinak by víc protopila a prosvítila, než vydělala.

Hospoda, kde už netouží po návratu kouření - Jižní Čechy Teď!

 

Ač je Marie Čítková sama nekuřačka, nesouhlasila se zákazem kouření v restauracích. Uvědomovala si, že to kuřáky omezuje a bála se, že přestanou chodit. Neuměla si představit bály, při kterých budou kuřačky v lodičkách postávat venku ve sněhu. Hostinskou z Řepče ale čekalo překvapení. Nejenže si kouření uvnitř kuřáci nevymáhali, ale když kouřili venku, tak po nich ani nebylo třeba uklízet nedopalky. Na tržbě výkyv také nezaznamenala, kuřáci do restaurace chodí stále.

Pokud by v parlamentu prošla novela zákona, že by o kouření v retauraci mohl rozhodovat provozovatel, Marie Čítková už by se ke kouření v její provozovně nevrátila. Štamgasti jsou sice většinově kuřáci, ale už si zvykli. Jakmile se oteplí, je hostinská v restauraci sama. Kuřáci i nekuřáci sedí společně u piva venku na zahrádce.

Policie už v Řepči provedla kontrolu, zda se v restauraci nekouří. Žádný prohřešek nezjistila. „Pokud si bude moci rozhodnout majitel či provozovatel restaurace, zda bude kuřácká či nikoliv, tak rozhodnutí necháme na pronájemci. On nejlépe ví, co mu vyhovuje,“ říká starosta obce Jiří Vozábal. Restauraci navštěvuje i kuřák Miroslav Fuka, který říká, že si už na kouření venku zvykl. „Nic jiného mi nezbylo, ale všechno špatné je však k něčemu dobré. Venku si popovídáte i s lidmi, se kterými nesedíte u stolu,“ dodal.

 

 

 

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.