Hustá rychlá polévka ala buřtguláš - Jižní Čechy Teď!
Hustá rychlá polévka ala buřtguláš - Jižní Čechy Teď!
Hustá rychlá polévka ala buřtguláš - Jižní Čechy Teď!
29. 3. 2020 10:52

Hustá rychlá polévka ala buřtguláš

Hutné polévky, které samotné jen s pečivem stačí na zasycení, patří neodmyslitelně do české kuchyně. Pokud jsou ještě rychlé, tak je to ideální večeře v hektickém dni, kdy nechceme stát hodiny v kuchyni. Tady je tedy tip na mou oblíbenou polévku.

Hustá rychlá polévka ala buřtguláš - Jižní Čechy Teď!

 

Polévka ala buřtguláš

Suroviny: 2 lžíce sádla, 1 větší cibule, kořenová zelenina (2 mrkve, 1 petržel, 1 menší celer), 3 střední brambory, vývar/voda dle potřeby, červená paprika, majoránka, pepř, sůl, prolisovaný česnek, hrst sušených hub, kvalitní uzenina (buřty) cca 250 g, hraška na zahuštění – bezlepková směs ze žlutého hrachu – kupuji ve větším marketu, má všestranné použití (zahušťování, na obalování, do pomazánek apod.), k zahuštění ji jen smícháte s vodou a povaříte v jídle cca 10 minut. Po provaření je naprosto bez chuti hrachu – nemusíte se bát. Občas ji propašuji do jídla a nikdo nic nepozná. Lze ji nahradit samozřejmě jíškou z klasické mouky.

Na sádle osmahnu cibulku, oloupaného buřta a kořenovou zeleninu pokrájenou na kostky. Přidám brambory nakrájené na malé kousky, houby a česnek. Přisypu koření a přiliju vývar nebo vodu. Zde platí, že pokud použiji vývar, chuť polévky bude mnohem silnější a chutnější. Vařím cca 10 minut. Zahustím jíškou z hrašky a vody a povařím dalších cca 10 min. Pokud hrašku nahradíte jíškou z mouky, postupujte obdobně. Důležité je mouku nechat důkladně provařit. Polévka je hustá, takže k večeři podávám jen s čerstvým pečivem. Dobrou chuť!

vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.