„Investice do kvality piva žádné krize nezmění,“ říká ředitel Pivovaru Strakonice





V září jste zaznamenali dvě zajímavá ocenění v celostátních soutěžích. Nejprve polotmavý Klostermann zvítězil v žatecké Dočesné a následně desítka získala 6. místo v konkurenci 27 průmyslových pivovarů v degustační soutěži České pivo. Které ocenění vám udělalo větší radost?
Každá degustační soutěž má svůj charakter a svoje pravidla, takže se nedá jednoduše říci, která je lepší a která ne. Pro nás je to fantastický úspěch a vážíme si obou ocenění. Obecně nás těší, že ocenění získává nejen polotmavý Klostermann, ale i desítka a jedenáctka Dudák nebo ležák Otavský zlatý.
Pane řediteli, to jsou radostné události. Co vám v těchto dnech ještě dělá radost?
V dnešní době toho moc k radostnému skákání obecně není. Prudké zdražování v podstatě všeho, dělá vrásky mnoha rodinným rozpočtům. Nás velice těší, že ani v těchto časech nám neskončila v podstatě žádná restaurace a doufáme, že si lidé na pivo i nadále rádi zajdou. Na druhou stranu, pokud by tempo zdražování mělo pokračovat podobným tempem (zejména energií), tak mám obavu, že gastronomický obor, a ne pouze on, dostane další tvrdý direkt. Nelze donekonečna jenom rozdávat rány, je taky potřeba podnikatelům pomoci. Radost nám udělal i export do Švédska, kam jsme poprvé v historii pivovaru vyvezli 3 kamiony lahvového piva, které je už podle posledních informací vyprodané. Naše pivo lze zakoupit na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku či Itálii.
V posledním roce stoupl export strakonického piva a zvětšil se i počet zemí kam jezdíte…
Ano, export skutečně o něco posílil. Ale musíme si uvědomit, že současné období porovnáváme s covidovými restrikcemi, které v předchozích dvou letech, zasáhly prakticky celou Evropu. Těší nás, že nadále pokračuje export na Ukrajinu, přes bezprecedentní těžkosti, kterým tato země musí čelit.
Jak na ekonomiku pivovaru doléhá současná krize?
Velmi podobně, jako na ostatní firmy. Náklady letí raketově vzhůru, ale z hlediska kupní síly, není možné promítnout vše do výsledné prodejní ceny. Takže nás opět čeká utahování opasků a určité přibrzdění naplánovaných investic. Klíčové investice do kvality piva ale budou pokračovat bez omezení.
Jak se Vás dotýkají ceny energií?
Za elektrickou energii platíme čtyřikrát více, než v roce 2021. Přitom potravinářské podniky patří obecně mezi firmy se značnou spotřebou energie. Podle mého názoru se už ceny energií nikdy nevrátí na hodnoty z roku 2021. Musíme se s tím vyrovnat a hledat způsoby, jak z této situace ven. A jeden ze způsobů, je hledání náhradních energetických zdrojů.
Jak budete řešit alternativní zdroje?
Do konce roku bychom měli mít zpracovanou projektovou dokumentaci na fotovoltaickou elektrárnu a rovněž budeme žádat o stavební povolení. Výkon elektrárny máme naplánovaný tak, abychom co nejvíce elektrické energie spotřebovali přímo na místě. To nám umožní být v budoucnu do určité míry nezávislí na vývoji cen elektrické energie.
Jak jste byli spokojení s uplynulou Svatováclavskou poutí a prodejem speciálu?
Svatováclavská pouť má obrovskou tradici a sjíždí se sem lidé z blízka i daleka. Celkový prodej piva byl sice o něco nižší, než v minulosti, ale tentokrát nevyšlo úplně počasí a lidé již nemají chuť tolik utrácet. S prodejem speciálu jsme přes všechny výše uvedené okolnosti, maximálně spokojeni.
Během roku chystáte čtyři speciály, které jsou vždy oblíbené a vyprodané. Nyní sládek Vlastimil Matej založil první várku Vánočního speciálu. O jaké se jedná pivo? Kdy se bude prodávat?
Sváteční čtyřsladový speciál je od dnešního dne ve sklepě a dozrává. Opět se jedná o naše nejsilnější pivo s celého roku. Speciální je na něm složení, protože 2 klasické slady plzeňského a mnichovského typu doplňují 2 slady z belgické sladovny Castle malting. Díky nim má toto pivo krásnou zlatou barvu a výraznou sladovou chuť s tóny ořechů a sušenek. Harmonickou hořkost tomuto pivu dodávají české odrůdy chmele Premiant, Rubín a Bohemie. K ochutnání bude od začátku prosince nebo již v listopadu přímo z ležáckého tanku při exkurzích.
Autor: Pavel Pechoušek /-pi-
Diskuse k článku