Jarní cena českých sládků 2025 zná vítěze
I když byla účast o něco menší než v předchozích letech, panovala podle slov organizačního týmu skvělá atmosféra, která se blížila atmosférám prvních ročníků. „Aby mohli porotci zhodnotit všechna soutěžní piva, probíhá degustace už od roku 2018 ve dvoudenním formátu. Na hladký průběh soutěže dohlíží více než 20 organizátorů. Letos se o hodnocení postaralo 82 odborníků, kteří byli rozděleni do deseti základních a čtyř finálových komisí,“ prozradil prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.
Hodnocení piva probíhalo konsensuálním způsobem. Pivo pokaždé prošlo důkladným posouzením, než postoupilo do dalšího hodnocení. Na postupu musela být shoda. „I letos se potvrzuje, že Jarní cena českých sládků je prestižní soutěží, která ukazuje pestrost a kvalitu českého pivovarnictví. Přestože je počet vzorků o něco nižší než v minulých letech, úroveň soutěžních piv zůstává mimořádně vysoká a konkurence je velmi vyrovnaná. Menší počet vzorků nám také dal více prostoru pro osobní setkání, rozhovory a vzájemné sdílení,“ zhodnotil vedoucí degustátorů Jan Šuráň.
Vítězství v silné konkurenci ostatních minipivovarů se stalo ceněnou záležitostí. Když byla vedoucím jednotlivých minipivovarů položena otázka, která z kategorií je v Jarní ceně sládků nejprestižnější, jednoznačně odpověděli, že ležák. Tuto kategorii letos vyhrál pražský pivovar Bad Flash, který byl ovšem velmi úspěšný i v ostatních kategoriích. Pro cenu a diplom si sládek pivovaru Martin Vávra šel hned několikrát. „Konkurence byla obrovská, o to víc si tohoto ocenění vážíme. Je to skvělé potvrzení, že jdeme správnou cestou,“ prozradil spokojený sládek.
Vedle soutěžení v jednotlivých kategoriích byly velkým lákadlem také odborné semináře, zaměřené na technické, technologické i legislativní aspekty pivovarnictví. Organizátoři je pořádají v rámci pátečního programu. Semináře umožňují pivovarníkům sdílet zkušenosti a rozšiřovat své znalosti. Prezident svazu Michal Voldřich si pochvaloval, že pivovarníci mají velký zájem o další vzdělávání a kvalifikaci, což se pak odráží na rostoucí kvalitě piv.
Konečné výsledky Jarní ceny sládků:
Světlé pivo výčepní – 1. Pivovar Bad Flash Praha – Desítka (název piva), 2. Topolský pivovar – Topolské výčepní pivo, 3. Kynšperský pivovar – Destíka.
Český světlý ležák – 1. Pivovar Bad Flash – Prostě ležák, 2. Kbelský pivovar – 11 pocestných, 3. Faltus Pivovar Česká Třebová – Kohout 12%.
Polotmavý ležák – 1. Pivovar Máša – Don Chichot, 2. Mejto – Mejťák, 3. Kyjovský pivovar – Jantar.
Tmavý ležák – 1. Kynšperský pivovar – Tmavý ležák 12, Kyjovský pivovar – Janek, 3. Pivovar Kocour Vansdorf – Ležák tmavý.
Pšeničné pivo světlé i tmavé – 1. Pivovar Bašta Nusle – Nuselská pšenice – světlá, 2. Karlovský pivovar Pod Pralesem – Pšenula, 3. Podřipský rodinný minipivovar – Podřipské Pšeničné 12°.
Světlá spodně kvašená piva silná – 1. Holičský pivovar Wywar – Cold IPA, 2. Pivovar Bad Flash – Pecka IPL, 3. Doudlebeer – Masopustní ležák 13%.
Polotmavá spodně kvašená piva silná – 1. Pivovar Holendr – polotmavá 13°, 2. Pivovar FUZE – FUZEnáč 13, 3. Slavkovský pivovar – Slavkovský velikonoční speciál.
Tmavá spodně kvašená piva silná – 1. Pivovar Vojanův dvůr – Černý havran, 2. Kbelský pivovar – 13 havranů, 3. Dej bůh štěstí – Černá svině.
New England IPA – NEIPA – 1. Pivovar Obora – 14 Art Of Hop # Revolution Blend, 2. Pivovar Bad Flash – Fanatic Sabro NEIPA 14 %, 3. Pivovar Bad Flash – Tropická bouře NEIPA 14% – Falkenštejn a Bad Flash.
Super silná spodně kvašená piva – 1. Pivovar Sessler – 21% Tmavá, 2. Pivovar Choceň – 16% Doppel Bock, 3. Městský pivovar Domažlice – Domažlický Doppel.
Piva Pale Ale – 1. Pivovar Ládví Cobolis – Cobolis Nevada 11, 2. Zlatá Kráva – Farm APA, 3. Tvarg – Tvarg APA 12%.
Piva India Pale Ale – 1. Vinohradský pivovar – Aleien, 2. Zlatá Kráva – Tractor IPA, 3. Pivovar Ládví Cobolis – Cobolis Everglades 15.
Kyselá piva – 1. Topolský pivovar – Topolský sour ale mango – meruňka, 2. Simeon remeselný rodinný pivovar Piešťany – Banana milkshake, 3. Pivo Zloun, pivovar Řeporyje – Sršeň v černém rybízu.
Super silná svrchně kvašená piva – 1. Zobak – Imperial Stout Barrel Aged, 2. Pivovar Ládví Cobolis – Cobolis Yellowstone Imperial IPA 18, 3. Nachmelená Opice – Imperial Stout 24%.
Piva Stout – 1. Zlatá Kráva – Choco Cow, 2. Žiznivý dromedár – Stout 13%, 3. Pivovar Solnice – Solnice Stout.
Diskuse k článku