Je tu léto – čas grilování... První recepty jsou tady - Jižní Čechy Teď!
18. 7. 2016 15:39

Je tu léto – čas grilování… První recepty jsou tady

JIŽNÍ ČECHY - Týden uběhl jako voda a máme tady další díl naší letní soutěže, ve které se věnujeme vašim grilovacím receptům. V redakční poště se těch zaručeně pravých návodů jak připravit co nejskvělejší grilovanou pochoutku, schází opravdu velké množství. Je vidět, že grilování a posezení s přáteli u dobrého jídla a pití má tenhle národ v krvi. Griluje se prostě všude. Na zahradách, chalupách, různých soutěžích a setkáních. Pochoutky připravené na rozpálených grilech, ať už jsou vyrobené továrně nebo jen tak podomácku, vládnou v Čechách létu a prázdninám.

Je tu léto – čas grilování... První recepty jsou tady - Jižní Čechy Teď!

V minulém čísle jsme psali, že grilovat se dá úplně všechno. Různá masa, zelenina anebo i ovoce. A recepty, které nám posíláte, svědčí o tom, že vaše fantazie je nezměrná. Je vidět, že kuchaři – amatérští i profesionálové – zkouší úplně všechno. Ať už jde o to, co grilujeme, anebo o všechny možné ingredience, kterými svoje výtvory vylepšujete a dochucujete, aby byly naprosto dokonalé. Tak se na ně pojďme podívat

První recepty jsou tady

Dnes zařazujeme ochutnávku z receptů Jarmily Steinbauerové z Tábora. Jak napsala, doufá, že gurmány potěší…

Kuřecí prsa v meruňkové marinádě

Na 4 porce potřebujete: 4 větší kuřecí prsa, 10 lžic meruňkové marmelády, 4 lžíce kečupu, 4 lžíce oleje, 1 lžíci citronové šťávy, 3 stroužky česneku, špetku chilli, sůl a pepř.

Olej a marmeládu dobře promíchejte. Můžete doplnit i pokrájené kousky čerstvých meruněk. Přidejte kečup, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a nakonec i chilli. Do marinády ponořte kuřecí prsa a nechejte asi 1-2 hodiny marinovat. Pak se dejte do grilování. Při opékání kuřecí prsa ještě nezapomeňte potírat marinádou a nechejte ji na povrchu mírně zkaramelizovat.

Vepřové kotlety ve švestkové marinádě

Na 4 porce potřebujete: 4 kotlety, 3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1/2 chilli papričky, 2 lžíce sojové omáčky.

Marinádu dobře promícháme a kotlety v ní z obou stran namočíme a necháme 1-2 hodiny marinovat. Potom grilujeme. Podáváme s chlebem a zeleninovou oblohou.

Žampiony s kozím sýrem

Na 4 porce potřebujete: 8 velkých žampionů, 2 kulaté kozí sýry, olivový olej, 4 toustové chleby

Žampiony posypeme rozdrceným kozím sýrem,zakapeme olivovým olejem a položíme na gril: Rovněž tak grilujeme toustový chléb.

Připravíme si balsamikovou zálivku, na kterou potřebujeme – 1 svazek bazalky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce vinného octa. Všechny ingredience rozmixujeme a zálivkou přeléváme toust, na který jsme položili žampion.

Tak co na recepty Jarmily Steinbauerové říkáte? Určitě stojí za vyzkoušení. Chutě masa, ovocné marmelády a povidel v marinádách mohou být dohromady velmi zajímavé. A grilované žampiony posezení u grilu odlehčí a zjemní. Však uvidíte sami. Budeme rádi, když nám napíšete, jak vám chutnalo.

Další rady a recepty, stejně jako vaše zkušenosti a hodnocení otištěných receptů, nám můžete posílat elektronicky na emailovou adresu marketing@jihocesketydeniky.cz anebo písemně na adresu kterékoliv z redakcí Jihočeských týdeníků.

Vyhrajte koš masa a sud piva

Všechny došlé recepty a rady uveřejníme, a protože dobrou radu je potřeba nějak odměnit, nabízíme také výhru. Recepty došlé do 10 hodin v pondělí 25. července slosujeme a výherce – jinými slovy šťastný klikař, dostane koš masa a sud piva. A nejen vylosovaný. Myslíme také na vaše přátele. Takže suroviny na grilovačku od nás dostanete aspoň pro deset osob. Více o podmínkách naší soutěže ZDE.

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.