Je zrušení EET krokem zpět? Podnikatelé ho vítají

„Chceme tím definitivně ukončit éru, kdy se na každého živnostníka a podnikatele pohlíželo jako a priori na nepoctivého,“ uvedl ve sněmovně ke zrušení EET ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Opozice však je jiného názoru. Kromě argumentů o finančních ztrátách státu zazněly pochybnosti, nakolik lze spoléhat na poctivost podnikatelů. Kontroly jsou přitom běžné v dopravě, Česká obchodní inspekce kontroluje obchody a kontroluje se i v jiných oblastech.
„Samozřejmě jsme jako malí podnikatelé rádi, ale určitě to nějaké opodstatnění z hlediska výběru daní mělo,“ je názor Romana Neufuse z Mladé Vožice, provozovatele několika provozoven na Táborsku. „Počáteční investice byla asi 10 až 15 000 korun a k tomu zavedení internetu a měsíční platby v každé provozovně. S internetem byl vůbec problém, ne vždy byl kvalitní signál a ve sklepních prostorách vůbec ne. Jestli to mělo pro nás nějaký význam? Pokud majitel má více provozů a nemůže být na všech místech, pak určitě. Přineslo to docela dobrou kontrolu nad financemi a personálem. To víte, nepoctivci se najdou vždycky a snahy přivydělat si na úkor podnikatele a státu jsou podle mne stále častější,“ míní Neufus.
Při zavádění EET se hned v první vlně cílilo na hotely a restauce. „Museli jsme v hotelu zavést několik pracovišť. Kromě samotného hotelu také v restauraci a wellness. Jen hardware zde a v dalších hotelech nás přišel na 400 000 korun. Kvůli administrativě jsme museli přijmout dalšího účetního a to vše se nám finančně nevrátí,“ konstatoval majitel hotelu Palcát Jiří Jeníček. „Přínos ve zrušení EET vidím především v tom, že odpadne administrativa s ní spojená,“ dodává.
Problémem byla také takzvaná losovačka. V době účtenkové loterie se v hotelu kolem oběda stávalo, že systém nevygeneroval kódy, lidé byli nervózní a kódy přišly později najednou. Také někdo občas použil účtenku několikrát a pak se muselo vše složitě dohledávat, což bylo časově náročné,“ připomíná ředitel Jeníček.
Pro některé majitele a provozovatele restauračních zařízení se zrušením EET nic nemění. „Stejnou pokladnu jsme měli před EET, po celou dobu jejího trvání a budeme ji mít i nadále. Je to výhodné pro evidenci zásob, tržeb a rozhodně tenhle systém pomáhá. Problém je jen při změně DPH, to si musíme upgrade zaplatit,“ dozvěděli jsme se od provozní restauŕace Maxim v Plané nad Lužnicí Simony Langové. Faktem je, že v sedmnácti zemích EU funguje nějaký podobný kontrolní nástroj jako EET a další země se ho chystají zavést po skončení krize.
Diskuse k článku