Kdy a kam

  • Enjoy aour pho!

    Čtvrtek 21.2 19:00 - Vodňany, Muzeum a galerie

    Přednáška s ukázkou fotografií z cest po Vietnamu.

  • Klíčové události 20. století

    Čtvrtek 21.2 19:00 - Vodňany, Muzeum a galerie

    Přednáška.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Soutěže (1)

 
 
 
 

Miss čtenářů Jižní Čechy TEĎ

Která soutěžící se vám líbí nejvíce?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jedlý dárek potěší - domácí paštika

Nečekejte žádné složitosti, žádné zavařování ve vodní lázni. Těšit se můžete hlavně na poctivou domácí paštiku, do které víte co dáte a která má s těmi kupovanými společný maximálně tak název. Jakou si ji uděláte, takovou ji budete mít.

 

Paštik je nepřeberné množství druhů. S masem, s mandlemi, s brusinkami, se škvarky a tak dále... Někde jsem četla, že se v různých podobách konzumovaly už ve starém Egyptě. Současné město paštik je ale Štrasburk, a to díky šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi, který paštiku připravoval především z tučněných jater překrmovaných hus.

Fantazii se meze nekladou a vy můžete v kuchyni čarovat. Nemluvím o tom, že domácí paštika se skvěle hodí i jako jedlý dárek. A koho by nepotěšil!

Ingredience

400 g kuřecích jater, 100 g másla + 50 g na závěrečné zalití, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 větší cibule, 1 snítka tymiánu + na ozdobu, 4 lžíce 33 procentní smetany ke šlehání, 1 panák dobrého koňaku, špetka mleté skořice, sůl a pepř + celé kuličky naloženého pepře

Postup

Játra musíme důkladně očistit. Ve velké pánvi nebo hrnci se silným dnem rozehřejeme lžíci másla a do sklovata zpěníme najemno nakrájenou cibuli, tymián a prolisovaný česnek. Pozor, česnek nesmí zhnědnout, jinak by zhořkl. Chceme jen, aby se uvolnily vůně a chutě. Přidáme játra a opečeme je dohněda. Uvnitř by měla zůstat trošku růžová, ale nesmí být syrová. Horkou směs rozmixujeme ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu. Přidáme zbylé pokrájené máslo pokojové teploty, smetanu, sůl, čerstvě mletý pepř a skořici. Konzistenci paštiky si určíte sami. Někdo má radši hrubší, druhý zase jemnou, paštiku může protřít ještě sítem.

Paštiku rozdělíme do menších zavařovacích skleniček nebo misek a přelijeme rozpuštěným zchladlým máslem. Ozdobit můžeme tymiánem a celým naloženým pepřem. Doporučuji podávat na opečeném toastu nebo dobrém chlebu s brusinkami.

•Tip

Do paštiky můžete přidat pečené maso, které vám zbylo od nedělního oběda.

Teď už jen dobrou chuť!

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace