Jídlo neroste v supermarketech. Současná generace nemá vztah k zemědělství, říká oceněný podnikatel Josef Daněk

Firma se zabývá ekologickým chovem a zemědělstvím. „Když jsme před 30 lety začali hospodařit, zrovna jsem dokončila píseckou zemědělskou školu. Přišla jsem tehdy za tátou a řekla mu, že už tedy můžu nastoupit do firmy. A on mi odpověděl, že dojit krávy umí každý lépe než já a že mám jít nejdřív poznat svět. Proto jsem byla deset let v Praze a pak se vrátila jako skutečně dospělá,“ prozradila Terezie Daňková.
Zakladatel firmy Josef Daněk zavzpomínal, že když musel skončit na tehdejším okresním úřadě jako šéf referátu životního prostředí, byl to pro něj impuls k návratu ke kořenům. „Začal jsem se zabývat zemědělstvím, které fyzicky provozuji už 74 let. Vypadá to divně, ale první husy jsem pásl, když mi byly čtyři roky,“ dodal Josef Daněk.
Váží si ocenění Hospodářské komory. „Velmi mě potěšilo, že toto ocenění je dáno zemědělci. Děkuji celé své rodině, rodičům a prarodičům, manželce a svým dětem, které nemají rozum a zabývají se zemědělstvím, což je naprosto nevděčná činnost,“ říká Josef Daněk.
Dodal, že v současné době provozujeme velmi nákladné a těžko udržitelné zemědělství. „Přál bych společnosti, aby si uvědomila, že zemědělství se nedá vždy řídit jen trhem, protože neovlivní půdu a počasí,“ podotkl. Současným generacím podle zakladatele firmy chybí k zemědělství vztah. „Mladí si zvykli, že jídlo vzniká v supermarketu. Přeji si, aby se alespoň částečně povědomí změnilo,“ dodal Josef Daněk.
Diskuse k článku