Jihočeské sadaře drtí polská konkurence, pěstitelské pálenice zase ceny energií

Karel Gregora, majitel pěstitelské pálenice a moštárny Lhenice
Jaká je dnes situace jihočeských sadařů?
Ovoce pěstuje můj bratr. Každoročně něco sázel, ale už s výsadbou nových sadů skončil. Těžko se konkuruje Polákům, ať už jde o peckové nebo jádrové ovoce. Je pravda, že někteří sadaři i svoje sady kvůli polské konkurenci likvidují. Kdo už je ale na pěstování a prodej ovoce zařízený a má daleko do důchodu, tak tu káru táhne dál. Polští pěstitelé nemůžou přibližně od roku 2014 dodávat do Ruska, tak vozí ovoce k nám, hlavně jablka. V naší oblasti jižních Čech je hodně pěstitelů jádrového ovoce a Poláci nás drtí.
Co podle vás způsobuje, že jsou polská jablka levnější?
Mezi našimi sadaři se říká, že polští pěstitelé mají větší úlevy na sociálním a zdravotním pojištění. Také je v Polsku dovolené používat jiné přípravky na postřiky. Pesticidy jsou u nás zakázané, ale v Polsku se používají a jablka se pak dovezou k nám a lidé je stejně snědí. To postrádá logiku. Podmínky by měly být všude stejné. Jablka jsou pak u nás strupovitější. Do Polska si někteří čeští pěstitelé jezdí také pro postřiky, protože jsou tam levnější než u nás. Poláci mají vysázené stovky hektarů nových sadů. Konkurenčně neválcují jen nás, ale i další evropské státy.
Jaké ovoce se ve vašem okolí pěstuje a jaká je zatím sezona?
Můj bratr pěstuje jablka, hrušky, švestky, višně a třešně. Peckové ovoce, tedy třešně a višně, už jsou sklizené. Letos byla podprůměrná úroda. Hodně záleží na počasí v době květu. Buď mrzne a je to problém, nebo je zima a nelétají včely a neopylí květy, a to se stalo letos. V době květu sice tolik nemrzlo, ale hodně pršelo a včely nelétaly. Výnosy peckovin jsou tedy letos malé, ale ceny zůstaly jako vloni, kdy byla úroda větší. Kromě toho, že ovoce zpracováváme tady u nás, tak část produkce vyvážíme do zahraničí, hlavně do Německa a i tam cena zůstala ve stejné výši jako v roce 2022. V bývalém východním Německu se ovoce zpracovává a opět tam narážíme na polskou konkurenci, která to má blíž a doprava tedy nestojí tolik jako od nás z jižních Čech.
Co se týče jablek a ostatních jádrovin, tak to vypadá zatím na průměrnou úrodu. Minulý týden se nám tu přehnaly kroupy, ale snad to úrodu moc nepoškodilo. Aktuálně se sklízí švestky. U těch je to hodně rozdílné. Záleží na lokalitě. Kde jich bylo vloni hodně, tam je jich letos málo a naopak. Úroda švestek bude ale letos celkově podprůměrná.
Co u vás z ovoce vyrábíte?
Samozřejmě děláme mošty, ale tím to zdaleka nekončí. Vyrábíme také dětské přesnídávky, dětská pitíčka, lahvičky s mošty pro restaurace, dále cidery, limonády a nově i ovocná vína. Také lisujeme ovoce, které si přinesou pěstitelé, a my ho pro ně zpracujeme.
Jak funguje vaše pálenice, pálíte už?
Zatím se ještě pálit nezačalo. Nedávno jsme nakládali kvas z peckovin, ten musí šest až osm týdnů kvasit. Pálit začneme přibližně první týden v září. Začínáme třešněmi a višněmi. Lidé k nám můžou přivézt i svůj kvas, který si doma připraví, ale musí ho být minimálně 150 litrů, aby to bylo přímo z jejich ovoce. Máme kotel na 300 litrů a méně než 150 litrů pálit nemůžeme. Když má někdo kvasu méně, tak ho spojí s jiným pěstitelem a o výtěžek se spolu podělí. Pokud si na přípravu vlastního kvasu pěstitel netroufá, může přivézt čerstvé ovoce a my tabulkově spočítáme, kolik je ho potřeba na jeden litr 50 procentního destilátu.
Jaké jsou letos ceny destilátů. Budete zdražovat?
Cenu necháme jako minulou sezonu, ale ovoce bude letos méně. Nejvíce se pálí švestky a těch je letos také méně. Možná se letos bude pálit více jablek než švestek, to už jsme taky zažili. Ale na výtěžnost jsou nejlepší švestky. Ceny jsou stejné za všechny druhy destilátů. Letos je to u nás 195 Kč za jeden litr 50 procentního destilátu. Od nového roku se má opět zvyšovat spotřební daň z alkoholu, takže jak to bude příští rok, uvidíme. V provozu používáme jako zdroj energie plyn. Cenu jsme měli zafixovanou do roku 2022, to skončilo a plyn máme trojnásobně dražší.
Co podle vás české pěstitele a lihovarníky trápí nejvíce?
Polská konkurence u jablek i peckovin. A samozřejmě extrémní ceny energií.
Barbora Šitnerová, manažerka výroby, Zámecký ovocný lihovar Blatná
Jak to letos u vás vypadá s úrodou ovoce. Bude co pálit?
Letošní sezona je horší, ovoce se urodilo méně.
Co vaše pálenice nabízí pěstitelům a kdy k vám mohou dovézt první úrodu?
Pěstitelské pálení u nás zahajujeme na začátku září. Lidé si k nám mohou dovézt švestky, hrušky nebo jablka. Ovoce zpracováváme sami, takže ovocný kvas od pěstitelů nepřijímáme, pouze samotné ovoce.
Už víte, jaká bude letos cena destilátů?
Co se týče letošních cen, tak ty určíme do konce srpna před zahájením pěstitelského pálení.
S čím se v současnosti potýkáte?
Aktuální problém je, že není ovoce, je ho letos málo. A také se stále zvedají náklady. K pálení používáme plyn a jeho cena pak ovlivňuje i ceny našich služeb. Má se zvyšovat i spotřební daň z alkoholu.
Petr Prokeš, jednatel, Pěstitelská pálenice a ovocný lihovar Žíšov
Jak vypadá letošní sezona?
Letošní sezona pěstitelského pálení bude pravděpodobně slabší z pohledu množství ovoce. Jarní mrazíky, deštivé počasí a posléze sucho v letním období ovoci moc nepřálo.
Jak funguje vaše pálenice? Už se v Žíšově pálí?
Pálenice v Žíšově zpracovává pouze kvas, který si zákazník přiveze. Po třech hodinách si pak odváží hotový ovocný destilát. Letošní sezona pěstitelského pálení u nás začala již v měsíci srpnu.
Jaké jsou letos ceny?
Z důvodu zdražení zemního plynu je cena pro letošek stanovena na 200 Kč za jeden litr 50 procentního destilátu.
Co vás nejvíc ve vašem oboru trápí?
Obecně je to zdražování, především energií. Dále pak zvyšování různých poplatků a podobně.
Diskuse k článku