Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food - Jižní Čechy Teď!
8. 12. 2020 9:48

Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food

Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food
Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food
Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food
Zobrazit galerii (5)
Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food
TEMELÍN – Speciální cenu porotců a s ní spojenou finanční podporu ve výši 100 tisíc korun získala jihočeská sociální biofarma za propojování udržitelné produkce jídla a podpory znevýhodněných lidí. Akcelerační program Future of Food, zaměřený na inovativní a udržitelnou produkci potravin, probíhal během podzimu, slavnostní vyhlášení vítězů se konalo na začátku prosince. Mezi finalisty byla například rodinná pekárna a výrobce kvalitních luštěninových pomazánek, ale i podniky zaměřené na inovativní vertikální farmaření či domácí produkci řas.

Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food - Jižní Čechy Teď!

 

Když se do programu hlásil tým Sadů sv. Prokopa, rozhodně nečekal, že by se mohl ocitnout mezi oceněnými. Temelínští sadaři doufali, že budou-li do programu vybráni, pomohou jim kapacity z oboru lépe nastavit produkci a prodej, aby svými bioprodukty dokázali oslovit větší okruh zákazníků. Nakonec ale jejich fungování a sociální rozměr zaujaly porotce natolik, že jihočeským sadům udělili speciální ocenění ve výši 100 tisíc korun.

Tříměsíční podpora, mentoring a rozvoj v oblasti finančního i projektového řízení čekaly na vybrané účastníky akceleračního programu Future of Food, který ve spolupráci s řadou partnerů pořádal pražský Impact Hub. Jeho cílem bylo posunout originální a udržitelně hospodařící producenty potravin na vyšší úroveň a pomoct jim s rozvojem jejich byznysu. Na konci na vítěze čekala odměna v podobě dalšího vzdělávání a propagace.

Sady sv. Prokopa hospodaří na okraji obce Temelín, kde při pěstování ovoce a zeleniny zaměstnávají lidi s postižením či jiným sociálním znevýhodněním. Práce s rostlinami působí na řadu lidí terapeuticky, sady navíc svým zaměstnancům zajišťují i komplexní sociální podporu. V sadech se dodržují přísné principy ekologického zemědělství, a tak tu rostou jablka, hrušky, švestky, ale také dýně, jahody či cukety v biokvalitě. Část produkce pak místní zaměstnanci dále zpracovávají například do bio přesnídávek, džemů, moštů či křížal, do budoucna mají v plánu i cider.

Úspěch v programu Future of Food je velkým oceněním jak pro vedení sadů, tak i jeho zaměstnance, díky jejichž péči tu ovoce a zelenina zraje. Za rok budou spolu s ostatními účastníky akceleračního programu moci prezentovat svůj posun a úspěchy, a soutěžit tak o další ocenění.

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.