Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food - Jižní Čechy Teď!




Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food - Jižní Čechy Teď!
8. 12. 2020 9:48

Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food

Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food
Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food
Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food
Zobrazit galerii (5)
Jihočeské Sady sv. Prokopa získaly cenu v programu Future of Food
TEMELÍN – Speciální cenu porotců a s ní spojenou finanční podporu ve výši 100 tisíc korun získala jihočeská sociální biofarma za propojování udržitelné produkce jídla a podpory znevýhodněných lidí. Akcelerační program Future of Food, zaměřený na inovativní a udržitelnou produkci potravin, probíhal během podzimu, slavnostní vyhlášení vítězů se konalo na začátku prosince. Mezi finalisty byla například rodinná pekárna a výrobce kvalitních luštěninových pomazánek, ale i podniky zaměřené na inovativní vertikální farmaření či domácí produkci řas.




 

Když se do programu hlásil tým Sadů sv. Prokopa, rozhodně nečekal, že by se mohl ocitnout mezi oceněnými. Temelínští sadaři doufali, že budou-li do programu vybráni, pomohou jim kapacity z oboru lépe nastavit produkci a prodej, aby svými bioprodukty dokázali oslovit větší okruh zákazníků. Nakonec ale jejich fungování a sociální rozměr zaujaly porotce natolik, že jihočeským sadům udělili speciální ocenění ve výši 100 tisíc korun.

Tříměsíční podpora, mentoring a rozvoj v oblasti finančního i projektového řízení čekaly na vybrané účastníky akceleračního programu Future of Food, který ve spolupráci s řadou partnerů pořádal pražský Impact Hub. Jeho cílem bylo posunout originální a udržitelně hospodařící producenty potravin na vyšší úroveň a pomoct jim s rozvojem jejich byznysu. Na konci na vítěze čekala odměna v podobě dalšího vzdělávání a propagace.

Sady sv. Prokopa hospodaří na okraji obce Temelín, kde při pěstování ovoce a zeleniny zaměstnávají lidi s postižením či jiným sociálním znevýhodněním. Práce s rostlinami působí na řadu lidí terapeuticky, sady navíc svým zaměstnancům zajišťují i komplexní sociální podporu. V sadech se dodržují přísné principy ekologického zemědělství, a tak tu rostou jablka, hrušky, švestky, ale také dýně, jahody či cukety v biokvalitě. Část produkce pak místní zaměstnanci dále zpracovávají například do bio přesnídávek, džemů, moštů či křížal, do budoucna mají v plánu i cider.

Úspěch v programu Future of Food je velkým oceněním jak pro vedení sadů, tak i jeho zaměstnance, díky jejichž péči tu ovoce a zelenina zraje. Za rok budou spolu s ostatními účastníky akceleračního programu moci prezentovat svůj posun a úspěchy, a soutěžit tak o další ocenění.

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.