Kávoví šampioni z Budějc jedou na svěťák - Jižní Čechy Teď!
včera 16:19

Kávoví šampioni z Budějc jedou na svěťák

Kávoví šampioni z Budějc jedou na svěťák
Kávoví šampioni z Budějc jedou na svěťák
Zobrazit galerii (4)
Kávoví šampioni z Budějc jedou na svěťák

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Na světový kávový šampionát do Ženevy vyrazí reprezentovat hned dva baristé z Českých Budějovic! Zbyněk Vojtěšek a Ondřej Cihlář zvítězili v národním kole Czech Cup Tasters Championship respektive Czech Coffee in Good Spirits, nyní se utkají o tituly mistrů světa. Konkurence je obrovská, už samotná účast je pro budějovickou kávovou scénu prestižní záležitost.


Kávoví šampioni z Budějc jedou na svěťák - Jižní Čechy Teď!

Jeden soutěží v kávové senzorice, druhý míchá nápoje s kávou. Dvě odlišné disciplíny, přesto mají Zbyněk a Ondřej něco společného. Oba jsou z Českých Budějovic, oba pracují jako baristé ve známých budějovických kavárnách. Jeden druhému navíc dělá trenéra.

Zbyněk Vojtěšek vyhrál Czech Cup Tasters Championship již podruhé v řadě. V loňském roce pak v americkém Chicagu postoupil z kvalifikace z prvního místa s nejrychlejším časem a osmi správnými vzorky z osmi. Ve světové konkurenci skončil nakonec 15.

Principem soutěže je na základě ochutnávky vyřadit jeden odlišný vzorek kávy ze sady třech misek, kdy v každém kole je osm těchto sad. Rozhoduje nejen počet správně vyřazených vzorků, ale také celkový čas, ve kterém to soutěžící zvládne.

Samotné soutěži předchází jednak intenzivní trénink, ale také přísná dieta, aby se soutěžícímu zbystřili chuťové a čichové smysly. „Když jsem se před lety začal připravovat, přestal jsem kouřit a několik měsíců před samotnou soutěží piju jen vodu a vyhýbám se kořeněným jídlům. Tréninky máme několikrát týdně. Některé jsou zaměřené na rychlé rozhodování, jindy jde naopak o obtížnost, kdy mají jednotlivé vzorky jen drobné chuťové nuance. Kromě kávy trénujeme například i na různých značkách vody, kdy se v chuti projevuje rozdílný obsah minerálů,” popisuje Zbyněk Vojtěšek, který je v běžném životě baristou a spolumajitelem kavárny QB box na sídlišti Šumava.

Druhý český šampion se zaměřuje na míchané nápoje. V roli barmana je úplným nováčkem, přesto od svého loňského debutu stihnul několik soutěží a v minulém roce vyhrál prestižní Czech Metaxa Twelve Comp, kdy následně reprezentoval Českou republiku na světovém kole v řeckých Aténách.

Jako baristu a pražiče ho lákalo spojení kávy a alkoholických i nealkoholických nápojů na soutěži Czech Coffee in Good Spirits. V té se mu v letošním roce podařilo umístit na prvním místě a otevřít tak slot pro účast na světovém poháru. V přípravě svého menu mu pomáhá i zkušenost ze studia biochemie na Jihočeské univerzitě.

„Kromě různých druhů výběrové kávy a základních alko a nealko nápojů používám například oleosacharum z červené řepy a kávové cascary nebo sirup připravený enzymatickým rozkladem sladkých skořicových šneků,” poodhalil Ondřej Cihlář, kterého můžete potkat za barem v Café Datel a který zároveň praží výběrovou kávu v budějovické pražírně Kmen.

Ondřej je také Zbyňkovo trenérem na Cup Tasters, připravuje kombinace vzorků a vede detailní statistiku. „Už rok pečlivě zaznamenávám výsledky a vše analyzuji. Díky tomu například víme, o kolik se zvýší procentuální úspěšnost, pokud Zbyněk obětuje drahocenné vteřiny a některý ze vzorků přechutná podruhé,” dodává Cihlář. Oba šampioni se postaví světové konkurenci již ve čtvrtek 26. června na mezinárodní akci World of Coffee Geneva. Přímý přenos z obou soutěží bude možné sledovat online.

Prestiž pro budějovickou kávovou scénu

Mistrovské tituly a účast Ondřeje a Zbyňka na světovém šampionátu v Ženevě je velmi prestižní záležitostí pro kávovou a kavárenskou scénu v Českých Budějovicích. „Káva je jedním z lákadel pro návštěvníky, kteří přijíždí do jižních Čech a do Budějovic. Již třetím rokem pracujeme s tímto tématem v rámci marketingové kampaně Turistické oblasti Budějovicko a snažíme se ukázat, že Budějce nejsou jen městem piva, ale také městem dobré kávy a kaváren. Fakt, že hned dva šampioni v jednom roce jsou z našeho města, to samozřejmě potvrzuje a my jsme na to patřičně hrdí,” říká marketingový manažer Turistické oblasti Budějovicko Vojen Smíšek.

Součástí kampaně je například Budějovický kávový týden, který probíhá na přelomu září a října. Na programu jsou přednášky, kávové cuppingy, nebo i senzorický workshop se Zbyňkem Vojtěškem. Turisté se také mohou orientovat podle Budějovické mapy kaváren. Informace najdou na webu http://budejce.cz/kava.

Se Zbyňkem a Ondřejem vyšel díl Budějckého podcastu, který naleznete zde.

Vojen Smíšek

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.