Kde vaří mistr kuchař? U Jindřicha v Milevsku



„Když jsem se dozvěděl, že čínská restaurace U Jindřicha končí a prostor bude k pronájmu, zaujalo mě to. Vracím se tak domů do Milevska a rád bych zúročil své zkušenosti. Chtěl bych hostům ukázat, že se dá vařit i jinak a že i česká kuchyně může být moderní,“ říká Tomáš Jícha, který na startu chce být u všeho a vaří osobně. Název U Jindřicha nový provozovatel restaurace ponechal. „Nese jméno majitele budovy Jindřicha Maryšky a hlavně je zažitý. Každý v Milevsku ví, kde to je U Jindřicha,“ dodává.
Všechno čerstvé. Od masa až po bylinky
Legendární televizní kuchař Zdeněk Pohlreich by určitě musel pochválit zdejší stálý jídelníček. Není bombasticky široký, zato sází na kvalitu a čerstvé suroviny. „Z polotovarů nevařím, zaměřuji se na čerstvou zeleninu a ovoce a na bylinky,“ prozrazuje Tomáš Jícha. Jako předkrm se nabízí třeba domácí paštika z husích jater s malinovým coulies a opečeným chlebem. Nesmí chybět jihočeská kuchyně, a tak mezi polévkami najdete kulajdu se zastřeným vejcem a houbovým prachem.
Také ryby nakupuje Tomáš Jícha výhradně čerstvé a chlazené, jinak jsou prý bez chuti. V nabídce je například losos ve sladkokyselé omáčce na křupavém pórku s vařenými bramborami.
„Orientuji se i na konfitování. V jídelníčku je konfitované kachní stehno s hlávkovým zelím a huštěným perníkem. Nebo pivovarský bůček na černém pivu. Kdo neholduje masu, pro toho máme třeba domácí bramborové noky se špenátem, cherry rajčaty a sýrem Grana Padano,“ nabízí.
K pivu, jehož výběr je tu pestrý – desítka Kozel, jedenáctka Bernard a dvanáctka Plzeň, si lze objednat domácí škvarky s chlebem nebo domácí sulc s cibulovým salátkem, octem a pečivem.
Restaurace je nekuřácká, ale obsluhuje se také v salonku a na terase, které jsou určeny i kuřákům. Salonek pojme kolem 40 lidí, hodí se na večírky, svatby a další oslavy. Do měsíce rozšíří majitel objektu služby ještě o ubytování.
Také Tomáš Jícha má i další plány. Od září chce pravidelně pořádat tématické gastronomické akce, při kterých nabídne pěti až šestichodové degustační menu například na téma ryby, zvěřina, zkrátka podle sezony, aby suroviny byly čerstvé. Už teď ale připravuje speciální víkendové nabídky – o minulém víkendu třeba hovězí rib eye z mladého býka s cibulovým koláčem a vinnou redukcí nebo pečeného pstruha s bramborovým suflé a omáčkou ze sušených rajčat a červené cibule.
Obědy, večeře i ranní dortík
Zpráva o kvalitní a zajímavé kuchyni se rychle rozkřikla a lidé začínají chodit nejen večer za gurmánským zážitkem, ale i na obědy, pro které se nabízí samostatné obědové menu. Ve čtvrtek se speciálně otevírá už v půl deváté ráno, protože návštěvnice milevského trhu rády zajdou na kafíčko a čokoládový dortík s pomerančovou omáčkou. Jinak je otevřeno od 10 hodin, o víkendu od 10.30, v neděli, pondělí a úterý do 22 hodin, ve středu a ve čtvrtek do 23 hodin a v pátek a v sobotu do půlnoci.
Hned po letní sezoně má Tomáš Jícha v úmyslu pořádat také kuchařská dostaveníčka a nabízet hostům i ochutnávku od dalších kuchařů. Vyzkoušel si to na kuchařském souboji loni v Přeštěnici, kde se utkal s Martinem Koptišem. Každý z nich připravil pětichodové degustační menu a 40 hostů bodovalo, od koho jim který chod lépe chutná. Tomáš Jícha tehdy vyhrál o 12 bodů.
Nový šéf restaurace U Jindřicha chtěl být přitom původně řezník jako táta. „Od malička mě bavilo pracovat s masem. Táta mi to ale vymluvil, že řezničina je dřina. Tak jsem se vyučil v Táboře kuchařem a teď se snažím uplatnit i to, co mě táta naučil – jitrnice, jelita, huspeninu, domácí škvarečky,“ říká. Různé chuťové kombinace a variace ho napadají kdekoliv. Třeba na rybách, protože je zapálený rybář. Na náhlé nápady má u sebe vždycky kus papíru a tužku.
„Rád bych ukázal hostům, že jídelníčky nemusí být všude stejné. Že se dá vařit i nápaditě a zajímavě a není potřeba za gurmánským zážitkem jezdit do velkých měst. Jsem samozřejmě zvědavý na ohlasy hostů, a tak se chodím ptát, jestli je všechno v pořádku a jak jim chutnalo. Zatím jsem slyšel jen chválu, tak mám radost. Nejlepším vysvědčením ale určitě je, že se nám hosté vracejí, protože si u nás pochutnali,“ uzavírá mladý kuchař s velkými plány.
-pi-
Diskuse k článku