Kouzelníci. V táborském Géčku vaří kompletní oběd za 30 korun, zatím - Jižní Čechy Teď!
2. 7. 2021 21:57

Kouzelníci. V táborském Géčku vaří kompletní oběd za 30 korun, zatím

TÁBOR – Vařit dnes ve veřejném stravování není nic jednoduchého. Ceny surovin, energií a dalších vstupů rostou a obzvlášť v sociálních zařízeních, kde existují pevné cenové normy, vzniká problém. „Naši kuchaři musí být kouzelníci. Na přípravu polévky, hlavního jídla a někdy i ovoce nebo kompotu mají v podstatě 30 korun. Odběratel platí sice 55, ale zbytek jde na režie," dozvěděli jsme se od pracovnice pečovatelské služby G-centra Jany Hejné. Tato služba se stará o rozvoz jídel seniorům žijícím ve svých bytech v Táboře a příměstských částech.

Rada města povolila nedávno zvýšit stravní dávku pro klienty G-centra a domů s pečovatelskou službou, ale rozvozů do města se to netýká. „Ne že bychom zvýšení stravní dávky na návrh ředitelky G-centra Jaroslavy Kotalíkové této kategorii odběratelů neschválili, ale prozatím jsme tento bod stáhli. Mezi radními se vyskytly určité dotazy na některá zdůvodnění a nemáme ucelené podklady. Po jejich dodání se k této problematice opět vrátíme. Ale já osobně bych pro navrhované zvýšení na 75 korun ruku nezvedla,“ komentovala místostarostka pro sociální problematiku Olga Bastlová.

Odběratelem stravy z G-centra nemohou být všichni senioři. Posuzuje se zdravotní stav, nakolik zvládnou si sami uvařit, případně zda k tomu mají vůbec možnosti. Protože platí kromě 55 korun za stravu ještě 18 korun za dovoz (v příměstských částech 20), pokud nemají své jídlonosiče pak ještě 50 korun měsíčně za zapůjčení, panují zřejmě mezi radními jisté obavy. Zvýšení stravní dávky o 20 korun za oběd, celkem téměř ke stokoruně, by mohlo znamenat při současných důchodech pro některé z nich velký problém.

„Připravujeme pro tuto kategorii seniorů v době po covidu přes 300 obědů a jejich počet se pomalu šplhá k původním čtyřem stovkám. Děti mnohdy v době karantén nemohly své rodiče navštívit a po půlroce zjišťují, že už na tom jsou zdravotně hůř a připravit si jídlo jim dělá problémy. Proto se zvyšuje postupně i počet rozvozů,“ potvrdila slova Jany Hejné ředitelka Jaroslava Kotalíková. Zároveň ale panuje obava, že nezvýšení stravní dávky by mohlo mít vliv na nižší kvalitu jídla. „To se zatím nepotvrzuje, máme při tom objemu rozvozů jen jednotlivé stížnosti. Třeba na málo či více slané jídlo, tužší maso a podobně,“ říká Jaroslava Kotalíková.

Odběratelkou obědů je například Stanislava Vrtělová. Má již delší dobu zdravotní, zejména pohybové problémy, sama si již neuvaří, takže dovoz obědů přivítala. Klientkou pečovatelské služby je osm let a nejen co se týká odběrů jídla. Pracovnice služby jí také nakoupí a podle potřeby i uklidí včetně luxování. „I když je všude drahota, snížení kvality jídla jsem nezaznamenala. Nejraději mám svíčkovou, tu dělají fakt výborně. Dnes mi děvčata dovezla polévku, guláš s knedlíky a ještě nějakou zeleninu. Je toho taková porce, že stačí i na večeři. To víte masa mnoho není, dělník by se z toho asi nenajedl, ale v mém věku to bohatě stačí. Jídlo bere z Géčka i sousedka, ještě déle než já, a taky je spokojená,“ říká Stanislava Vrtělová.

V kuchyni G-centra si samostatně žijící senioři mohou objednat podle svých zdravotních potřeb jednu ze tří diet, polévku nebo jedno hlavní racio jídlo. Pokud zbydou peníze, mají k obědu občas také ovoce, kompot nebo salát. V nutném případě, například kvůli cestě k lékaři, lze oběd den dopředu odhlásit. „Sto lidí, sto chutí. To víte že se vyskytnou nespokojenci, ale lidé i hodně chválí,“ uzavírá Jana Hejná.

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.