Kuchaře a cukráře zpopularizovala televize. Přibývá i řezníků






„Myslíme si, že tyto obory získaly atraktivitu medializací gastronomie. Pořady se známými kuchaři jsou populární a lidé vidí, že to je nejen zajímavá, ale i kreativní práce, v níž se mohou ti nejlepší dopracovat na opravdu zajímavé pozice v prestižních restauracích nebo v zahraničí,“ zmiňuje Marta Němečková.
Zájem je i o cukrářský obor. Škola před časem vybudovala nad školní restaurací Beseda na Žižkově náměstí moderně vybavenou cukrářskou dílnu pro praktické vyučování. „Cukrářskou dílnu vede učitelka odborného výcviku Ivana Krákorová. Žáci mohou získat odborné dovednosti na moderním, profesionálně vybaveném pracovišti,“ doplňuje zástupkyně ředitele. Podobně škola přistupuje i k praktickému vyučování kuchařů, kteří si osvojují široké spektrum dovedností pod vedením učitele Tomáše Bažanta ve školní restauraci Beseda a teprve poté se vydávají získat další poznatky do restaurací předních táborských hotelů jako je hotel Nautilus, Dvořák nebo Palcát. Propojení školy a reálného pracoviště je velmi cennou zkušeností pro všechny žáky. Dnešní doba prožívaná především online klade zvláštní důraz i na profesní komunikaci žáka s hostem.
Vaření online a pečení na videu
Školní cukrárna každoročně přijímala objednávky na učňovské vánoční cukroví. Toho tu vyráběli stovky kil a kdo chtěl uspět, objednával už v září. „Letos jsme bohužel museli tyto objednávky pro veřejnost zrušit, protože praktické vyučování se obnovilo až koncem listopadu a tím pádem žáci stihnou potěšit cukrovím jen zaměstnance naší školy,“ zmiňuje zástupkyně ředitele Marta Němečková a netají se tím, že covidový výpadek působil negativně na potřebné procvičování dovedností. „Danou činnost si musí každý vyzkoušet rukama a čím častěji ji opakuje, tím víc si získanou dovednost upevní. Naši učitelé vyrobili pro žáky prvního až třetího ročníku distanční výukové opory zahrnující instruktážní videa, prezentace a pracovní listy, podle nichž si žáci konkrétní výrobky vyzkoušeli. Měla jsem trochu obavy, jestli záměr výroby videí zvládneme technicky, ale kolegové byli úžasní a výsledek velice kvalitní,“ dodává zástupkyně ředitele.
Tomáš Bažant vyučoval prostřednictvím online platformy Kulinářské umění. „Velmi pozitivně hodnotím domácí práci žáků, posílali nám i fotky toho, co doma upekli a uvařili. Měla jsem z toho velkou radost. Díky nadšení a šikovnosti kolegů jsme si v covidové době vyrobili online pomůcky pro další roky,“ dodala Marta Němečková.
Výuční listy pro lidi z praxe
V novém roce škola nabídne služby celoživotního učení. Zájemcům s ukončeným základním vzděláním poskytne možnost získání profesní kvalifikace oboru Kuchař a Cukrář, v případě úspěšného vykonání zkoušky osvědčení o profesní kvalifikaci. „Umožníme získat doklad o vzdělání lidem z praxe. Celý systém zjednodušeně řečeno nevyžaduje docházku do školy a soustavnou přípravu na zvolený obor. Nedílnou součástí nabídky budou přípravné kurzy. Stačí vykonat zkoušku úplné profesní kvalifikace, která opravňuje k tomu, aby byl zájemce připuštěn k vykonání závěrečné zkoušky a následně získal výuční list. Podle reakcí to vypadá, že zájem o profesní kvalifikace mezi dospělými lidmi bude,“ informuje zástupkyně ředitele školy.
Setkání s kuchařskými hvězdami inspirují
Možnost využít nabídku odborných kurzů mají i žáci školy. V minulosti již proběhly kurzy jako barmanský, baristický, cukrářský, chystají se kurzy sushi a přípravy studené kuchyně. O získání dalších speciálních znalostí a dovedností je mezi žáky školy zájem. „Do školy zveme i odborníky z praxe, navštívili nás Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk a už se moc těšíme, až se budeme moci k těmto aktivitám vrátit. Letos covid bohužel zrušil celou řadu plánů, ale i soutěží, na které žáci pravidelně jezdí. Celostátní soutěž pro obor kuchařů se naštěstí v září uskutečnila a nás tam výborně reprezentovali Lukáš Fau, který byl v celorepublikové konkurenci čtvrtý, a Petr Pech hned za ním pátý. Naši absolventi pracují v prestižních restauracích v Praze, u porotce pořadu MasterChef pana Kašpárka, v podniku pana Raditsche, ale i v zahraničí,“ podělila se i o radost Marta Němečková.
Výhodou gastrooborů podle jejích slov je, že se na ně většinou hlásí děti, které vaření a pečení už z domova baví nebo jsou z rodin, kde jsou tyto obory tradicí. To se v poslední době projevuje i u oboru řezník – uzenář. Také majitelé vyhlášených rodinných řeznictví chtějí mít kvalitně připravené nástupce.
Na obor kuchař přicházejí děti lidí z oboru a pak ty, kterým rodiče doma řeknou, že kuchařina je jistota, protože jíst se bude pořád. „S covidem ale nikdo nepočítal, teď jsme vydávali okénkem jen 40 obědů, kdežto jinak vaříme dvojnásobek,“ prozradil vedoucí učitel výuky kuchařů Tomáš Bažant. Dobře se postarat o žaludky hostů, to je svým způsobem řehole. Aby byly obědy v jedenáct na stole, začínají v táborské Besedě s přípravou v sedm ráno. Tomáše Bažanta jen mrzí, že atraktivní pořady o vaření nebo cukrařině v televizi jsou, ale aby se popularizovala také kvalitní obsluha, na to si zatím nikdo nevzpomněl.
V táborské škole obchodu, služeb a řemesel věří, že v lednu budou moci uspořádat tradiční den otevřených dveří, kdy se rodiče s dětmi mohou přijít podívat jak do školy, tak i na místa praktického vyučování. Přihlášky k přijímacímu řízení se v tomto školním roce mají podle posledních informací odevzdávat do 1. března 2021.
Diskuse k článku