Lahůdky a sladká pokušení – novinky ze Soběslavské pekárny - Jižní Čechy Teď!
6. 2. 2019 9:03

Lahůdky a sladká pokušení – novinky ze Soběslavské pekárny

TÁBORSKO - Soběslavská pekárna, známá vyhlášeným chlebem, pečivem a koláči, rozšířila svůj sortiment. „Není dobré ustrnout, proto jsme hledali, jak se dál rozvíjet,“ říká ředitel pekárny Josef Kouba. V soběslavském Klubu Černá kočka začal už před časem Spolek přátel Soběslavské pekárny pořádat gastroakce s ochutnávkami a soutěžemi a poté šla pekárna ještě dál. Rozšířila sortiment o výrobu lahůdek a kvalitních cukrářských výrobků.




 

„Lahůdky se přímo nabízely, protože můžeme využít své pečivo. Na obložené chlebíčky jsme začali vyrábět hranatou veku. Pak se nemusí veka krájet našikmo,“ popisuje Josef Kouba a pokračuje: „Vyvinuli jsme spoustu zajímavých chlebíčků, u některých jsme se inspirovali až v první republice, kdy se v Praze chodilo do slavného Lippertova lahůdkářství. To jsou chlebíčky jako matjesový, šprotový nebo lososový. Děláme je na objednávku, tak jako většinu ze 45 druhů obložených chlebíčků, které máme v katalogu. Do každodenního prodeje připravujeme nejžádanější druhy, jako jsou šunkový, vajíčkový nebo jarní, speciality včetně jednohubek a obložených talířů pak děláme na objednávku pro různé oslavy a studené rauty.“

Jednou z vlastních specialit je brokolicová pomazánka, kterou si Soběslavská pekárna nechala patentovat. „Její zvláštností je využití brokolice v syrovém stavu, jelikož efekt zdraví prospěšných sulforafanů se tepelnou úpravou snižuje až o 90 procent,“ dodává šéf Soběslavské pekárny. K novinkám patří i slaný štrúdlový program. Třeba se šunkou a smaženými vajíčky. A také šunková brioška, kde se kombinuje sladká brioška s kvalitní šunkou – podle osvědčené zkušenosti, že kontrast chutí je božskou kombinací.

Další oblastí, na kterou se v Soběslavské pekárně zaměřili, je cukrářská výroba pod titulem Sladké pokušení. Orientují na lehké zákusky s mottem – nízké těsto, hodně náplně. A s jablíčkovým dortíkem už stihli získat cenu Chutná hezky Jihočesky. „Například nugátový řez je bez lepku, protože v piškotu není žádná mouka,“ zmiňuje Josef Kouba. Bezlepkový je i dezert quionoa.

Mezi dezerty je novinkou citronovokaštanový krém zdobený strouhanými jedlými kaštany. „I k využití jedlých kaštanů se vracíme. Za první republiky byly hodně oblíbené. Mají totiž velmi málo tuku,“ vysvětluje Josef Kouba. A kdo si naopak nemusí nic odpírat, pro toho tu vyrábějí rakvičky plněné koňakovým krémem a navrchu s poctivou šlehačkou. Soběslavská sladká pokušení ale obsahují i hodně ovoce, včetně netradičního, jako je rakytník nebo brusinky. „Vyrábíme z kvalitních surovin a hledáme originální recepty, často i ve starých kuchařkách,“ zmiňuje ještě ředitel pekárny.

V Soběslavi tyto zákusky a dezerty prodávají ve vlastní prodejně v Nerudově ulici, ve Veselí nad Lužnicí v hotelu Lucia – pro hosty i přes ulici z vitríny, kterou Soběslavská pekárna svým odběratelům dodává. Dalším místem je restaurace v Želči, v Táboře se dají soběslavské dobroty ochutnat v kavárně Amico v Kostnické ulici a rozjednána jsou další místa. „V případě zájmu jsme připraveni dodávat i do dalších míst v táborském okrese,“ uzavírá přehled novinek ze Soběslavské pekárny Josef Kouba.

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.