Letní tip na grilování



Nepodceňujte přípravu. Pro grilování je potřeba si minimálně pár hodin dopředu naložit maso, nejlépe přes noc a nechat ho přikryté odpočívat v lednici. Na marinádu kuřecího masa používám: olivový olej, citronovou šťávu, česnek nakrájený na plátky, tymián a rozmarýn. Maso očistím, osolím, opepřím, naskládám do misky s marinádou a nechám uležet. Na grilu mu stačí cca 4 minuty z každé strany, záleží na velikosti masa.
Dopředu je potřeba si uvařit i brambory. Vybírejte vždy přibližně stejně velké kousky a vařte vcelku 15 minut do změknutí. Když brambory vychladnou, vydlabu lžící ďůlek a prostředek brambor dávám do misky, kde je rozmačkám vidličkou a přidám změklé máslo – asi 100 g, 1 celé pomazánkové máslo, prolisovaný česnek, petržel, tymián, sůl a pepř. Připravenou hmotu zase naplním zpět do brambor, zakapu olivovým olejem, zabalím do alobalu a nechám odpočívat v lednici než přijdou na gril, kde budou cca 15 minut.
Guacamole je rozmačkané avokádo, pokrájená rajčata bez dužiny, prolisovaný česnek, olivový olej, citrónová šťáva sůl a pepř. Dle chuti můžete přidat i najemno nakrájenou červenou cibulku a podávejte jako dip k masu a bramborám. Před samotným grilováním je důležité si suroviny vyndat o chvilku dřív do pokojové teploty, aby nedostaly příliš velký teplotní šok. U brambor počítejte s tím, že se budou dělat na grilu déle než maso, proto je tam dejte o pár minut dříve.
Pozvěte přátele a připravte jim skvělou letní večeři při sklence dobrého vína…
vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku