16. 1. 2024 18:19

Majitel bistra U Sumečka získal cenu Spokojený zákazník Jihočeského kraje. Přesto o sobě tvrdí, že je amatér

STAŇKOV – Na krajském úřadu převzali 10. ledna zástupci jihočeských firem cenu Spokojený zákazník Jihočeského kraje. Mezi 23 oceněnými podnikateli je i Marián Takáč, který provozuje ve Staňkově na Jindřichohradecku rybí bistro U Sumečka. I přes úspěch o sobě říká, že je amatér. Gastronomii se přitom věnuje přes třicet let.

Pod hrází Staňkovského rybníka funguje už přes 30 let rychlé rybí občerstvení. Marián Takáč tu ve svém bistru U Sumečka připravuje smažené a uzené ryby. Na výběr je kapr, pstruh, candát, štika, sumec, tolstolobik, amur, úhoř nebo okoun. Ve třech doplňkových barech si návštěvníci mohou navíc pochutnat na dalších dobrotách na grilu a sladkých pokrmech.

V Bula Baru jsou v nabídce sladké borůvkové knedlíky vlastní výroby z čerstvých borůvek. V Bimbo Baru připravují některé druhy ryb a vepřové a hovězí maso s bramborovými lupínky a v ČiČi Baru je v nabídce kvalitní káva z pákového kávovaru a poctivá točená zmrzlinu.

O tom, že Marián Takáč dělá svou práci dobře svědčí fakt, že Spokojený zákazník Jihočeského kraje není první ocenění, které získal. Jedno obdržel už v roce 2017, další v období pandemie covidu. Podnikatel ale podle svých slov zrovna na cenách nebazíruje. „Nejsme úplně ti, kteří by chtěli být všude vidět. Všechno nám dobře funguje, gastronomie je náš koníček a potřebujeme, aby to tak zůstalo,“ podotkl Marián Takáč.

„Já jsem Staňkovák, tady jsem vyrostl a jsem u vody. Ocenění je hlavně pro moji ženu a personál, aby věděli, že nejsme žádní gauneři a že máme lidi rádi. Tato profese je hodně těžká, ani se neprosazujeme, spíš se po milimetrech posunujeme a odstraňujeme překážky. Je to těžké a my jsme amatéři. Nemáme žádné kuchaře, číšníky, jenom studenty, brigádníky. Jestli je to ocenění vážně od lidí, tak jsem moc rád,“ přiznává oceněný podnikatel.

Bistro U Sumečka je otevřené od května do září. Zazimovat ho trvá měsíc, otevřít také. „Otevíráme v květnu na svátky, to už nás lidi bombardují, je to hrozně zavazující. A končíme v září. Já mám hrozně rád květen, červen a září. To jsou nádherné měsíce, kdy je radost být s lidmi. Když jste pak v červenci a srpnu trochu otrokem, je to těžké. O to víc se snažíme dělat práci dobře. Učím i děti na brigádě, aby si stouply před okno jako zákazník, aby se podívaly dovnitř, kde jsou nedostatky. Jsme tady normální lidi z venkova,“ přibližuje své podnikání Marián Takáč, který současně funguje jako hlavní ochutnávač.

„Všechno, co tu máme, ať je to vanilková zmrzlina nebo borůvková limonáda, musím nejdřív ochutnat a pak se to zařadí do nabídky. Není možné, aby v ní bylo něco, co mi nechutná. Dobré musí být všechno, od chleba po rybu. Možná to není vysoká gastronomie a je to skromnější na talíři, ale máme vyzkoušené, že lidi si rádi rybu a kus chleba dají. To je Staňkov. Tady to tak vždycky bylo,“ říká majitel rybího bistra.

Chystají v bistru na nadcházející sezonu nějaké novinky? „To je otázka, necháme to jako překvapení. Když s mojí paní někam jedeme, do Třeboně, do Budějovic, tak se bavíme jenom o tom, jak bychom jednoduše nabídli lidem zase další druhy ryb, cenově přijatelné a kvalitní. Teď odlétáme na tři týdny na poloslužební cestu, kde zase budu chytat ryby s domorodci. Když jsme tam byli naposledy, tak jsme vařili a učili jsme se, oni učili mě, já je. Každoročně mám nějaké nápady. Problémy jsou s provedením, zrealizováním. Mám už v hlavě pět druhů ryb. Uvidíme, jaká bude kvalita a přijatelná cena pro zákazníky i pro nás,“ uzavírá Marián Takáč.

Martina Kubešová

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.