Med je stále dražší. I přes rostoucí cenu o něj ale mají lidé zájem

Včelař Petr Vančata říká, že o med mají lidé i přes rostoucí cenu stále zájem. To, na kolik peněz sklenice vyjde, ovlivňuje kromě vyšší ceny potravin mimo jiné i počasí. „Letos mám včely patery, loni to bylo desatero. Na ceně medu se projevuje i přirozený úhyn. A ovlivňuje ji také počasí. Letošní horké léto se střídalo s propršenými dny,“ podotýká včelař.
A situaci nepřidává ani nezvykle teplý podzim. „Na podzim by bylo optimální, aby byly teploty kolem pěti, osmi stupňů Celsia. Včely jsou aktivní od deseti do dvanácti stupňů. Když je tepleji, jako tento rok, užírají ze svých zásob. Neodpočívají, jsou pořád aktivní a tím se upracují a jejich počet klesá. Čím víc včel přežije do jara, tím samozřejmě líp,“ vysvětluje Petr Vančata, který vášeň pro včelařství zdědil po svém otci.
Současně dodává, že med je drahý i v zahraničí. „Letos jsme byli na dovolené v Albánii. Ceny všeho byly pod českými cenami, mě zajímal pochopitelně med. V přepočtu stál 360 korun za kilo. Jasně, jsou tam jiné rostliny, je to exotičtější med než náš. Nebo medy s různými přísadami, ty jsou ještě dražší. Med je prostě zdravá, ale drahá pochutina,“ uzavírá Petr Vančata.
Diskuse k článku