Ministerstvo si chce posvítit i na soukromé kuřácké kluby - Jižní Čechy Teď!
Ministerstvo si chce posvítit i na soukromé kuřácké kluby - Jižní Čechy Teď!
Ministerstvo si chce posvítit i na soukromé kuřácké kluby - Jižní Čechy Teď!
7. 6. 2017 9:08

Ministerstvo si chce posvítit i na soukromé kuřácké kluby

JIŽNÍ ČECHY – Od 31. května platí protikuřácký zákon, který plošně zakazuje kouřit v restauracích. Už není možné, aby provozovatelé podniků oddělovali kuřácké a nekuřácké prostory, kouřit se smí pouze venku. S takovou regulací většinou nesouhlasí jak majitelé restaurací, často se omezování nelíbí ani samotným nekuřákům. A vznikají kuřácké kluby, které ale možná podle ministerstva zdravotnictví zákon obchází a to se jim nemusí vyplatit.

Ministerstvo si chce posvítit i na soukromé kuřácké kluby - Jižní Čechy Teď!

„Není normální, aby stát reguloval restaurace. Každý občan v naší republice je svobodný, takže se může přece svobodně rozhodnout, jestli půjde do kuřácké restaurace nebo nepůjde. Ta možnost tady byla a každý o ní věděl. Tak proč zavádět nějaký zákon? Teď tedy čekám na zákon, který by nám živnostníkům taky něco usnadnil nebo v podnikání pomohl. Zatím je vše naopak. Dneska jste víc úředník než opravdu pořádný hospodský,“ postěžoval si Jaromír Cáska z táborské restaurace Chudoba. Zákazníci restaurace Kozlovna U Františka v Táboře chodí kouřit na chodník už od otevření podniku. „Nám to tedy nijak neuškodí. Jsem ale i tak zastáncem názoru, že by si měl každý provozovatel vybrat, pro jakou cílovou skupinu zákazníků si chce svůj podnik otevřít a provozovat,“ zmínil Jan Čeřovský z Kozlovny. Zastáncem zákona je naopak šéfkuchař Martin Svatek, který provozuje restauraci Goldie. „Nový zákon velice schvaluju. Může to být omezení pro podnikatele, ale musíme být také trochu moderní. Vše jde dopředu, všichni ví, že kouření je škodlivé. Na nové věci se vždy názory různí. Ale stát má občany a jejich zdraví na starosti. To je stejné jako s rychlostí na dálnici. Taky tam nemůžu jet tři sta jen proto, že je to auto moje a že tak rychle jet dokáže. I tam je omezení kvůli bezpečnosti všech. A stejně tak je to v restauracích s kouřením. Tam také hodně nekuřáků pracuje a ti nechtějí pasivně kouřit. A třeba jinou možnost práce nemají,“ připomněl šéfkuchař Martin Svatek.

 Nařízení, které zakazuje kouření v restauracích, vadí i mnohým nekuřákům. „I když jsem přesvědčený nekuřák, tak si myslím, že je to omezování svobody podnikání. Každý restauratér by měl mít právo si udělat buď kuřáckou nebo nekuřáckou restauraci,“ zmínila Markéta Pilařová z Tábora. K tomuto názoru se přiklání také Simona Vaňková ze Sezimova Ústí. „Já si sice občas zapálím, ale nikdy by mne to v restauraci u jídla nenapadlo. A už teď byl téměř všude prostor jak pro kuřáky, tak pro nekuřáky. Nevzpomínám si na žádnou restauraci, kde by to takhle oddělené nebylo. Hosté se mohli rozhodnout, měli by mít možnost rozhodnutí i majitelé podniků,“ dodala Simona Vaňková.

Místo barů uzavřené kuřácké kluby

V reakci na nový protikuřácký zákon u nás začínají vznikat uzavřené kluby. Ty samy sebe nepovažují za restaurační provozy, které by měly podléhat zákonům pro podnikání. Sdružují se na sociálních sítích, vědět o sobě dávají například na facebooku – www.facebook.com/libertasclub/. Jeden z prvních takových klubů vzniknul v Písku, je jím Laguna Caffé&Bar v Komenského ulici, „Zde můžete i nadále svobodně kouřit a užít si tak pivo, drink, či kávu s cigaretou tak jako dříve,“ zvou provozovatelé k návštěvě. Další kluby, které se zde prezentují, jsou v Kněžicích u Nymburka, ve Zdicích u Berouna nebo ve Velkých Bílovicích na jižní Moravě. A další kluby budou přibývat. Provozovatelé těchto facebookových stránek připravují také mobilní aplikaci, která uživatelům nejbližší soukromý klub doporučí. Ale také na tyto kluby si chce ministerstvo zdravotnictví posvítit. „Opatření týkající se zákazu kouření ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb a na dalších typech míst byla navrhována především s cílem ochrany zdraví hostů a zaměstnanců. U kuřáckého klubu nelze vyloučit, že bude vzhledem k činnosti, která je tam provozována, považován rovněž za provozovnu stravovacích služeb. Proto může být zřizování soukromých kuřáckých klubů považováno za obcházení tohoto zákona. Toto však bude záležet na vyhodnocení konkrétních případů kontrolními orgány. Ministerstvo zdravotnictví aktuálně v této souvislosti žádné zpřísnění nového zákona neplánuje, protože předpokládáme, že naprosté většině provozovatelů restaurací nebude zdraví jejich hostů a zaměstnanců lhostejné a zákon obcházet nebudou. O případné změně bude možno uvažovat, až budou k dispozici poznatky o aplikaci zákona v praxi,“ oznámilo ministerstvo zdravotnictví.  

 

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.